Slobodna zona Pirot među 50 najboljih u svetu

Rangiranje časopisa FDI

Slobodna zona Pirot među 50 najboljih u svetu

InfoBiz -
Ocenjivanje podataka iz 600 slobodnih zona sveta sprovedeno je u pet kategorija: pogodnosti poslovanja, izgrađeni objekti i infrastruktura, ekonomičnost u poslovanju, transportne veze i promocija zone, a Slobodna zona Pirot zauzela je 41. mesto

PIROT - Slobodna zona Pirot, prema rangiranju koje je sproveo časopis za direktne strane investicije FDI, ogranak Fajnenšel tajmsa, na listi od 50 najboljih zona u svetu, zauzela je 41. mesto i jedna je od najuspešnijih slobodnih zona u svetu.Ocenjivanje podataka iz 600 slobodnih zona sveta sprovedeno je u pet kategorija: pogodnosti poslovanja, izgrađeni objekti i infrastruktura, ekonomičnost u poslovanju, transportne veze i promocija zone.Na listi 50 najatraktivnijih mesta za investiranje su 23 zone sa područja Ujedinjenih Arapskih Emirata, četiri iz Poljske, tri iz Letonije, dve iz Srbije (pored pirotske, Slobodna zona Ečka u Zrenjaninu je na 48. mestu) i po jedna iz Rusije, Hrvatske, Makedonije i Engleske.Direktor Slobodne zone Pirot Dran Kostić je rekao da su prijatno iznenađeni ovim rangiranjem i visokim 41. mestom na listi najboljih zona u svetu."Slobodnu zonu Pirot smo koncipirali upravo po ugledu na sve ove zone u svetu. Pogodili smo ono što se radi u svetu i to je do sada najveći uspeh Slobodne zone otkako ona postoji, dokaz kvaliteta i standarda koje ispunjavamo na svetskom nivou. Ovo priznanje će biti naša referenca za sve buduće investitore, a sada nam daje dodatnu snagu da idemo i dalje pravim putem" kazao je Kostić.

On je dodao da je izvoz Slobodne zone Pirot u prošloj godini bio oko 200 miliona evra, a promet 450 miliona evra.Rukovodilac marketinga u Slobodnoj zoni Pirot Aleksandar Simonović je kazao da u svetu ima 10.000 zona na svim kontinentima, a 600 zona dostavilo je podatke časopisu FDI o svojim mogućnostima i potencijalima."Sve velike investicije u Srbiji danas su u slobodnim zonama", rekao je Simonović.

Korisnici Slobodne zone Pirot koja radi od 1996. godine oslobođeni su mnogih dažbina poput neplaćanja PDV-a, carine i brojnih olakšica za izgradnju pogona.U režimu Slobodne zone Pirot posluje stotinak domaćih i stranih kompanija koje se bave trgovinom i devet proizvodnih fabrika.

Prema rečima Kostića, najveća je fabrika auto guma "Tigar Tajers" francuskog "Mišelina", zatim Korporacija "Tigar" i nekoliko malih i srednjih preduzeća, u režimu Slobnodne zone posluje i Industija odeće "Prvi maj" koja je u procesu restrukturiranja, a obuhvaćen je i industrijski park.Osim PDV-a i carine, korisnici Slobodne zone Pirot su potpuno oslobođeni plaćanja nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalnih taksi, dobijanja urbanističkih dozvola i saglasnosti, odobrenja za gradnju, kao i naknada za priključke na vodovodnu, toplovodnu i kanalizacionu mrežu.Slobodna zona Pirot se prostire na 100 hektara kompletno infrastrukturno opremljenog zemljišta, a prema rečima Kostića razmišlja se o njenom proširenju i novoj lokaciji koja bi se ponudila investitiorima na Koridoru 10. "Kada budemo imali auto put koji se gradi i gas, mislim da ćemo biti jedno od najatraktivnihijh mesta za ulaganja", kazao je Kostić, dodajući da mnoge kompanije traže takozvane braunfild investicije, odnosno gotove hale u kojima bi krenuli sa proizvodnjom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track