BOJE SRBIJE U DISELDORFU NA NAJVEĆEM SAJMU VINA NA SVETU: Srpsko vino, privreda i diplomatija zajedno u srcu Nemačke
Foto: AP/Ilustracija

Serbian Party

BOJE SRBIJE U DISELDORFU NA NAJVEĆEM SAJMU VINA NA SVETU: Srpsko vino, privreda i diplomatija zajedno u srcu Nemačke

InfoBiz -

BERLIN - Diseldorf, gde se uz mnogobrojna okupljanja, degustacije i promocije održava najveći sajam vina na planeti, ugostio je juče srpske vinare na ''Serbian Party'' koju su zajednički otvorili gradonačelnik Tomas Gajzel i generalni konzul Srbije u tom gradu Branislava Perin-Jarić.

''Serbian Party'' održan je na simboličnom mestu - u samom centru Diseldorfa u kafeu ''Evropa'' za koji je sam Gajzel na Danu Evrope, pre par godina kada je kafe i otvoren, ocenio da odgovara i tom gradu i Evropi kao mesto za susrete u znaku Evrope.

foto: AP/Ilustracija

Danas je ''Evropa'' i bila mesto za susrete u znaku Evrope. Tu su se, a ne u nekom od 55 hotela širom Diseldorfa gde se u okviru sajamske akcije ''ProWein goes city'' organizuju prateći skupovi, degustacije, posebne večere i ćaskanja, okupili srpski vinari.

Taj skup - koji država Srbija nije morala da finansira, a kojem su osim vinara, prisustovali predstavnici privrede i diplomatije - u neku ruku je znak statusnog simbola Srbije.

foto: EPA/Ilustracija

''Serbian party'' baš u ''Evropi'' ukazuje na to da Srbija u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW), najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini sa 18 miliona stanovnika, koju je lane posetio predsednik Aleksandar Vučić i iz koje dolazi najveći broj nemačkih investitora, ima svoje mesto.

Srpski vinari su u Diseldorfu imali priliku, između ostalog, i da vide kako izgleda predstavljati i boriti se za interese Srbije u Severnoj Rajni Vestfaliji, gde čak više od 100 država ima svoja diplomatska predstavništva, kao i kako izgleda u ''trci'' sa diplomatama iz Amerike, Rusije, Kine ili Brazila zauzeti dobru startnu poziciju i istovremeno, ''otvarati vrata'' privredi svoje zemlje.

U gradu piva, Diseldorfu, gde se pre 25 godina sa skepsom gledalo na ideju o sajmu vina, danas je sve u znaku vinarija, vina i ''lajtmotiva'' - dobra vina probati, daleke zemlje upoznati i različite kulture doživeti.

Diseldorf je ovih dana ''Meka'' i za vinare i poznavaoce vina, ocenjuju nemački mediji u izveštajima sa otvaranja jubilarnog, 25. po redu ''Provajna'', koji je ove godine okupio oko 7.000 izlagača iz 60 zemalja sveta i gde se očekuje više od 60.000 posetilaca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track