VELIKI USPEH: Srpska AIK banka kupila evropsku banku!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

AIK banka preuzela 90,11 odsto akcija Gorenjske banke iz Slovenije

VELIKI USPEH: Srpska AIK banka kupila evropsku banku!

InfoBiz -

AIK banka kupila je slovenačku Gorenjsku banku.

Srpska banka povećala je svoj udeo na 90,11 odsto akcija u odnosu na 13. februar kada je posedovala 77,7 odsto (301.327 svih izdatih akcija). Tada je u sklopu ponude za preuzimanje pomenute banke iz Evropske unije oglasila kupovinu preostalih 22,3% akcija. Za svaku od 86.611 akcija ponudila je 298 evra, što su prihvatila 292 akcionara koji su držali 12,43% kapitala Gorenjske banke.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ovaj veliki uspeh zvanicno je obelodanjen u ljubljanskom hotelu Slon. - Preuzimanjem Gorenjske banke postali smo prva banka iz Srbije koja je iskoracila na tržište Evropske unije. Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Ukupna vrednost investicije preuzimanja Gorenjske banke je oko 110 miliona evra - istakla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke i dodala:

- Činjenica da smo ispunili sve preduslove za ovaj postupak govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK banka zasniva svoje poslovanje. Nastojaćemo da i u narednom periodu razmatramo sve dobre prilike u regionu kako bismo se vremenom pozicionirali kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll
foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je dodala da ce AIK banka podržati razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije.

Mario Henjak, predsednik uprave Gorenjske banke, naglasio važnost ulaska AIK banke na teritoriju Evropske unije: - Naš strateški cilj je da budemo prepoznati kao jedna od najinovatnijih banaka ne samo u Sloveniji nego i u regionu. Iskoristicemo sinergiju nove bankarske grupe. Uveren sam da ce se sa novim strateškim vlasnikom AIK bankom finansijska moć Gorenjske banke dodatno ojačati - kazao je Henjak.

Svečanosti su prisustvovale ambasadorska Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković i generalni sekretar Privredne komore Slovenije Sonja Šmuc. - Značaj ove investicije ne ogleda se samo u saradnji dveju banaka već i potvrdi regionalne saradnje i regionalnog razvoja - istakla je Šmuc.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jaka AIK banka

Više od 500 miliona kapitalne osnove AIK banka je tokom prethodne godine ostvarila zavidne poslovne rezultate: više od 500 miliona evra kapitalne osnove, bilansnu aktivnost od 1,8 milijardi evra, plasmane od više od milijarde evra i poverenje klijenata koje se ogleda u visokom nivou depozita od 1,2 milijarde evra. Bilansna suma Gorenjske banke iznosi 1,8 milijardi evra, celokupni kapital je iznosio 205,241 miliona evra.

Činjenice O AIK banci - Osnovana je 1976. godine i dve decenije radila kao interna banka Agroindustrijskog kombinata Niš. - Zahvaljujuci svojoj likvidnosti kao i kapacitetu kapitala 1993. se pozicionira kao jedna od najvažnijih na srpskom tržištu - 2014. godine većinski vlasnik postaje Miodrag Kostić - Naredne godine godine kupuje 13,86% akcija Gorenjske banke - AIK banka postaje 2017. vlasnik 100 odsto akcija srpskog dela grčke Apha banke, koja je svoje poslovne ime promenila u Jubanka - Cetiri godine zaredom (2015, 2016, Đ'e82017. i 2018.) dobitnik je prestižnog priznanja čuvenog svetskog časopisa International banker za najbolju komercijalnu banku u Srbiji

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Činjenice o Gorenjskoj banci: - Osnovana je 1955. godine u Kranju - Inkorporirana je u Ljubljansku banku kao ogranak 1972. godine - Odvaja se od Ljubljanske banke krajem 1998. godine - Gorenjska banka je 2013. raspolagala sa 14,74% Abanke u Sloveniji - Godinu kasnije stekla je 13,44% u društvu za nekretnine Merkur Nepremicnine i 9,94% u inženjerskoj kompaniji Trimo - AIK banka 2015. godine kupuje 13,86% za 12,4 miliona evra dokapitalizacijom - Početkom 2017. godine Gorenjska banka stekla je 100% udela u društvu Hipo Alpe-Adria-Leasing Ljubljana

(Kurir.rs/Aleksandar Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track