PALADIJUM NE MOŽE NIKADA ZAMENITI ZLATO: Ulagači nisu zabrinuti jer se ovaj metal koristi isključivo u industriji
Foto: printscreen Sputnjik

različite upotrebne vrednosti

PALADIJUM NE MOŽE NIKADA ZAMENITI ZLATO: Ulagači nisu zabrinuti jer se ovaj metal koristi isključivo u industriji

InfoBiz -

Informacija da je paladijum dostigao rekordnu vrednost nije uznemirila ulagače u plemenite metale. Vrednost paladijuma skočila je zbog najave Rusije da će zabraniti izvoz ovog metala.

Na rast cene je je jednim delom uticala i povećana potražnja za ovim plemenitim metalom u automobilskoj industriji.

Analitičari tvrde da zlato nema alternativu kada je u pitanju očuvanje vrednosti finansijskog kapitala. Paladijum se koristi iskljucivo u industrijske svrhe, a njegova najveća primena je u proizvodnji katalizatora.

Upotrebne vrednosti ova dva plemenita metala su sasvim različite.

foto: Promo

Monetarno zlato kupuju države za jačanje svoje monetarne stabilnosti, kao i poboljšanje svoje valutne elastičnosti u slučaju nepredviđenih ekonomskih događaja.

S druge strane, građani u Evropi masovno kupuju zlato kako bi zaštitili svoj finansijski kapital. U većini evropskih zemalja investiciona ulaganja u zlato oslobođena su svih vrsta poreza.

Paladijum je dragoceni metal koji je 1803. godine otkrio engleski hemičar Vilijam Hajd Volaston, a ime je dobio po asteroidu Paladu, koji je opet ime dobio po jednom od nadimaka starogrčke boginje Atine (Atina Palada).

Premda se jedno vreme u 19. veku koristio za lečenje tuberkuloze, od toga se odustalo pošto je imao nusefekat (čitaj: smrt); danas ima veliku primenu u industriji, a najpoznatija je svakako ona u proizvodnji katalizatora za automobile.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track