KINEZI PREUZIMAJU IKARBUS: Otkupljena potraživanja, kompanija će biti ponos Srbije!
Foto: Beoinfo

dobre vesti

KINEZI PREUZIMAJU IKARBUS: Otkupljena potraživanja, kompanija će biti ponos Srbije!

InfoBiz -

Prekjuče se desilo nešto što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije, rekao je za TV Prva Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

On je otkrio da smo ušli u partnerske odnose sa kineskom kompanijom Landžu Guangdong nju enerdži automobile (LGNEA) ranije, a i da su oni pre dva dana izmirili sve svoje obaveze prema banci i kupili potraživanja.

Prema njegovim rečima, kineska kompanija se tako kvalifikovala, odnosno, ispunila sve uslove da postane većinski vlasnik Ikarbusa, a onda i "da počne da radi na svojim velikim planovima za tu kompaniju".

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 evra po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer.

Kurir.rs/Prva, Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track