BITKA S BUGARIMA OKO FOLKSVAGENA: Srbija ima prednost u kvalitetnim radnicima!
Foto: Shutterstock

ODLUKA

BITKA S BUGARIMA OKO FOLKSVAGENA: Srbija ima prednost u kvalitetnim radnicima!

InfoBiz -

"Folksvagen" bira dugoročno isplativiju ponudu. Prednost naše države jeste to što ima iskustva u auto-industriji i veću slobodu u izvozu van tržišta EU, kažu stručnjaci

Presudno u odluci "Folksvagena" da li će fabriku automobila graditi u Srbiji ili Bugarskoj biće dugoročno isplativija ponuda, smatraju sagovornici Kurira.

Kao glavnu prednost Bugarske i istovremeno manu Srbije profesor Juri Bajec sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu vidi u članstvu Bugarske u EU. - Nedostatak je u tome što Bugarska nema iskustva sa auto-industrijom. Pitanje je da li postoji obučena radna snaga koja bi mogla da se uklopi u proizvodnju tako modernih automobila. S druge stene, glavna prednost je što Srbija u odnosu na druge konkurente ima veliko iskustvo u automobilskoj industriji, što je jaka referenca sa stanovišta proizvodnje automobila - kaže Bajec.

On dodaje da je druga prednost Srbije mogućnost izvoza automobila na razna tržišta. - Srbija ima fleksibilniju poziciju jer nije članica EU i može da pregovara o plasmanu pod povoljnijim uslovima na tržišta van EU i najnormalnije da ih prodaje na tržište EU - objašnjava Bajec i dodaje da zemlja koja planira da dovede "Folksvagen" treba da bude besprekoran logističar koji će, pored pravne sigurnosti, investitoru obezbediti i besprekornu infrastrukturu, uredno snabdevanje električnom energijom i isporuku delova.

foto: Marina Lopičić

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da će se "Folksvagen" odlučiti za ponudu koja će dugoročno biti u njihovom interesu. - Okolnosti će se menjati u narednim godinama. Plate će rasti i u Srbiji jer se radna snaga iseljava. Mi ćemo biti u Evropskoj uniji za sedam-osam godina, ako nešto ne zabrljamo. Imamo i klaster dobavljača koji su se razvili oko "Zastave" i sa te strane imamo prednost u odnosu na Bugarsku jer postoje male firme koje mogu u nekoj meri da snabdevaju auto-industriju.

Kurir.rs/ S. Tomčić Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track