AKO DOĐE FOLKSVAGEN... Vučić: Mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem ja sam svoj posao obavio
Foto: Predsedništvo

u trci sa još 4 zemlje, a svi se lavovski bore

AKO DOĐE FOLKSVAGEN... Vučić: Mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem ja sam svoj posao obavio

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija pod najtežim uslovima s još četiri zemlje bori za dolazak nemačkog "Folksvagena".

"Ako u tome uspemo, mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem - ja sam svoj posao obavio", rekao je Vučić u intervjuu za TV Hepi. On je ocenio da bi to promenilo sve u Srbiji.

"Folksvagen" je najveća automobilska kompanija u svetu, samo fabrika u Evropi ima 18.000 radnika, podseća Vučić. "Imaju neformalnog ministra spoljnih poslova koji je na vezi sa svim najvažnijim ljudima u Nemačkoj. Sve sam ih molio da nam obezbede kontakte", objašnjava Vučić.

Dodaje da se za tu fabriku bori pet zemalja - uz Srbiju, Bugarska, Rumunija, Turska, Ukrajina. "Znam koliko se bori Bojko, Erdogan, Dragnea, svi smo prijatelji, ali to je tuča, borba za Srbiju. Na taj dan, ako se to desi, ja ću da skinem naočare, da plačem i kažem - svoj posao sam obavio", rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je borba ogromna: "Trčimo, a jedna noga nam je vezana za pritku, jer nismo članica EU, a druga, jer nismo deo PEM konvencije, a Turci jesu, imaju ugovor o slobodnoj trgovini sa EU koji mi nemamo. Pod najtežim uslovima se bijemo i borimo. Od svih smo teritorijalno najmanja zemlja, a u svemu ostalom naša je ponuda nabolja", rekao je Vučić.

Na opasku novinara da se borio i za BMV, ali da ta kompanija ipak nije došla, Vučić kaže da je doveo ZTF u Pančevo, na čemu mu je čestitala i kancelarka Merkel, dok su u Hrvatskoj komenatrisali: "Vučić je obezbedio ZTF, a vi niste mrdnuli." Dodao je da se bori za dolazak još jedne kompanije, ali da o tome ne sme ništa da kaže.

Na pitanje novinara da li ga iz tih kompanija sa kojima pregovara pitaju za situaciju u Srbiji, on kaže: "Pitaju. Šta da kažem? Kod nas je demokratija i nema prebijanja demonstranata kao u Francuskoj. Da im objašnjavam da je Djilasu nestalo para i ko je Boško Obradović? Ljudi kažu - da, imate izuzetne rezultate. Ja im na to odgovorim, da pogledaju i kažem da ćemo im dati uslove 10 odsto bolje od drugih." Na pitanje novinara koliko je direktnih stranih investicija ušlo u Srbiju i iz kojih zemalja, Vučić je rekao da najviše dolazi iz tri zemlje EU - Nemačke, Italije i Austrije.

"Zatim ide još nekoliko evropskih zemalja čije investicije rastu, npr. Mađarska, neke su izvan EU kao što je bila značajna investicija Telenor (iz Norveške). Rusija je ispred Amerike po investicijama, ali 13 odsto trgovinske razmene s jednom zemljom EU, a to je Nemačka, raste iz godine u godinu, ide na preko pet milijardi", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Hepi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track