SRPSKI PARADOKS! 15 KG JABUKA JEFTINIJE OD GAJBICE U KOJU SE PAKUJU: Voćari iz Topole očajni, dadoše sve u bescenje
Foto: Kurir/M.S.

čekali bolju cenu, a spali na 4 dinara

SRPSKI PARADOKS! 15 KG JABUKA JEFTINIJE OD GAJBICE U KOJU SE PAKUJU: Voćari iz Topole očajni, dadoše sve u bescenje

InfoBiz -

TOPOLA - Prošla godina za voćare u Topoli bila je najlošija u poslednjih nekoliko decenija. Nevreme je uništilo gotovo celukupan rod voća, a preostalo nemaju kome da prodaju.

Jabuke su u celoj Evropi izuzetno rodile. Povećana je ponuda, a voćari iz Topole upozoravaju da su zbog velikog uvoza, primorani da svoje voće prodaju u bescenje, objavio je RTS.

Jabuke u topolskom kraju, preživele su grad, ali ne i tržište.

"Po nekoj pristojnoj ceni, od 21-22 dinara samo smo uspeli da prodamo vagon, tj. 10 tona. To je negde oko 200 do 210 hiljada dinara, a samo veštačko đubrivo koje smo bacili, plaćeno je 350 hiljada dinara", kaže Nikola Vujić iz Vinče.

Prva i druga klasa lane je prodavana po pedeset dinara. Čekajujći bolju cenu, mnogi su, celokupan rod smestili u hladnjače. Sada sve prodaju, kao industrijsku jabuku, po četiri dinara za kilogram. Petnaest kilograma jabuka jeftinije je od ambalaže. Drvena gajbica košta 70 dinara.

"Najveći problem je možda uvoz inostrane jabuke. Našu jabuku ne žele da uzmu, a ono što uzmu, gledaju baš svaku sitnicu", kaže Lazar Đorđević iz Vinče. Izvozne procedure su pooštrene, traže se plodovi dobrog kvaliteta, ali i izgleda. Zbog grada, samo pet odsto prošlogodišnjeg roda, moglo je da zadovolji te uslove.

(Kurir.rs/RTS/Nevenka Đelić/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track