Najnovije vesti

PROJEKAT TURSKI TOK U SRBIJI KREĆE NAREDNOG MESECA Antić: Imaćemo sigurno snabdevanje gasom, postaćemo važni na gasnoj mapi
Foto: Profimedia

energetski projekat

PROJEKAT TURSKI TOK U SRBIJI KREĆE NAREDNOG MESECA Antić: Imaćemo sigurno snabdevanje gasom, postaćemo važni na gasnoj mapi

Biznis

Projekat vezan za izgradnju gasovoda kroz Srbiju počeće u aprilu ove godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako je naveo Antić u Skupštini Srbije na sednici na kojoj članovi Vlade Srbije odgovaraju na pitanja poslanika, reč je o kraku takozvanog Turskog toka, koji se, kaže, u Srbiji dobro razvija, a očekivanja su i da će najveći deo linijskog dela tog gasovoda, bez kompresorskih stanica, kroz našu zemlju biti realizovan do kraja 2019. godine.

Ministar je objasnio da je jedini pravac koji Srbija ima za uvoz gasa iz Rusije, preko Ukrajine, Mađarske, što nas dovodi u poziciju da ubrzano razvijamo nove gasne projekte koji će Srbiju činiti energetski bezbednom.

U tom smislu, rekao je Antić, ima nekoliko projekata koji su prioritet: interkonekcija Niš- Dimitrovgrad, interkonekcija sa Rumunijom i onaj ključni veliki gasovod - krak takozvanog turskog toka.

"Danas smo u veoma dobroj poziciji kada je ključni projekat u pitanju, sproveli smo sve faze zakupa kapaciteta, realizovali smo i čitav drugi niz mera vezano za pribavljanje svih neophodnih dozvola za izgradnju", rekao je Antić.

Istakao je da postoje i komercijalni i ekonomski razlozi za taj projekat, kao i da je njegovo finansiranje obezbeđeno.

"Taj projekat je za Srbiju važan, jer će obezbediti punu energetsku stabilnost, imaćemo sigurno snabdevanje gasom, a sa druge strane Srbija će na mapi gasnog biznisa doći na bolju poziciju kao država kroz koju će se odvijati tranzit gasa i koja će od tog tranzita imati koristi", naveo je ministar.

Antić je kazao i da energetski sektor prolazi kroz jednu ozbiljnu tranziciju, ali da to ne smeta zadržavanju pune stabilnosti i sigurnosti snabdevanja svim ključnim energentima kako privrede, tako i građana.

Kazao je i da u proteklih nekoliko godina sve energetske kompanije u Srbiji po prvi put posluju pozitivno, kao i da se sada radi na velikim projektima.

U tom smislu podsetio je da se u ovom trenutku radi veliki blok u Kostolcu, snage 350 megavata, zatim postrojenje za odsumporavanje u Obrenovcu, modernizacija Zvornika, a u pripremi su i radovi na modernizaciji TENT-a bloka A1, Đerdapa.

Kako kaže, u ovom trenutku gradi se termoelektrana u Pančevu snage 200 megavajta, koja bi trebala da bude gotova u trećem kvartalu 2020. godine, kao i Transbalkanski prenosni koridor, modernizacija rafinerije...

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...