VUČIĆ SUTRA U ZRENJANINU NA OTVARANJU KINESKE FABRIKE: Investicija od 800 miliona evra zaposliće 1.200 ljudi
Foto: Marina Lopičić

investicija

VUČIĆ SUTRA U ZRENJANINU NA OTVARANJU KINESKE FABRIKE: Investicija od 800 miliona evra zaposliće 1.200 ljudi

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u Zrenjaninu polaganju kamena-temeljca za kinesku fabriku "Šangdong Linglong" koja će, kako se najavljuje, zaposliti 1.200 radnika, a u koju će biti uloženo 800 miliona evra. Na ceremoniji postavljanja kamena temeljca očekuje se i prisustvo ambasadorke Kine Čen Bo, predstavnika Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Zrenjanina, kao i kompletnog menadžmenta kompanije "Šandong Linglong Tajr".

Na konferenciji, koju je uoči sutrašnje ceremonije organizovala kompanija "Šangdong Linglong", ministar privrede Goran Knežević rekao je da će izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu promeniti sliku tog grada, Banata i Srbije, a predsednik kompanije Vang Feng je zahvalio državnom rukovodstvu na podršci za izgradnju fabrike koja će, kako je najavljeno, u našoj zemlji proizvoditi 13 miliona guma godišnje.

Vang je naveo da "Šangdong Linglong" zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i da se nalazi na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Kompanija ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i jedan u Nemačkoj, a Vang je najavio da će takav centar dobiti i Srbija.

Istakao je da je "Šangdong Linglong" dobitnik najvećih priznanja, kao što su "Industrijski oskar" u Kini, a 2015. su, kaže, dobili i 2. državnu nagradu za tehnološke pronalaske.

Dodao je da njihovi proizvodi "idu u korak sa vremenom", te da su nedavno otkrili materijal za gume od maslačka, koji, kaže, postiže dobre rezultate.

"Linglong" gume se prodaju u više od 30.000 prodajnih mesta i da sponzorišu oko 90 globalnih događaja. U Zrenjaninu je u četvrtak potpisan ugovor o ustupanju građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni "Jugoistok" kineskom investitoru, koji će na toj lokaciji izgraditi proizvodne pogone površine 500.000 kvadratnih metara i zaposliti 1.200 radnika.

Kineskom investitoru biće preneto više od 96 hektara građevinskog zemljišta za potrebe gradnje fabrike. Direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije Jovan Vorkapić je, posle potpisivanja ugovora, objasnio da je u pitanju projekat od značaja za Republiku Srbiju i da je kineskoj kompaniji ustupljeno 96 hektara zemljišta bez naknade, vredno 11,9 miliona evra.

Gradonacelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naveo da je u planu i izgradnja auto-puta punog profila od Beograda do Zrenjanina na zahtev investitora i ocenio da je to, takođe, sjajna vest za Zrenjanin, region i celu Srbiju.

Fabrika u Zrenjaninu će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track