MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 12 novih avio-linija iz Niša za brži razvoj juga
Foto: Beta/Saša Đorđević

dobre vesti za niški aerodrom

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 12 novih avio-linija iz Niša za brži razvoj juga

InfoBiz -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj uvođenja 12 avio-linija od javnog interesa sa niškog aerodroma brži razvoj južne i istočne Srbije kroz povezivanje s privrednim centrima u Evropi.

"Linijama od javnog interesa povezaćemo 10 manje razvijenih okruga u Srbiji s najrazvijenijim delovima Nemačke, Austrije, Italije, ali i s našom dijasporom. Procenjuje se da u evropskim regijama koje nove linije pokrivaju živi oko 1,2 miliona naših ljudi, rekla je Mihajlovićeva na TV Prva.

Ona je navela da se linije uvode u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, uredbom koju je Vlada usvojila, da se prevozilac bira na međunarodnom tenderu i da je sve urađeno na najpregledniji način.

"Svuda u Evropi postoje linije od javnog interesa, u Francuskoj ima 30 linija od javnog interesa, u Hrvatskoj 10", navela je ona, dodajući da je za troškove funkcionisanja ovih linija obezbeđeno pet miliona evra u budžetu.

Potpredsednica Vlade je napomenula da je reč o redovnim linijama, a ne o čarter letovima, kao i da je niški aerodrom izabran kao destinacija budući da ne samo Nišavski okrug nego ceo region južne i istočne Srbije, ima prosečan BDP na nivou manjem od 75 odsto BDP Srbije.

Ona je rekla da će uvođenje ovih linija uticati i na razvoj niškog aerodroma, koji će ove godine imati oko 380.000 putnika, a naredne godine se očekuje da će imati oko 500.000 putnika.

"Najvažnija stvar je da naši aerodromi ispunjavaju sve uslove po pitanju bezbednosti odvijanja vazdušnog saobraćaja, a sigurno da će se uvođenjem novih linija i druge stvari i usluge aerodroma poboljšavati", dodala je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track