NOVA FABRIKA U LOZNICI: Vučić na polaganju kamena temeljca: Ovo je prekretnica za ovaj grad! Hvala Kini! (FOTO)
Foto: Tanjug

značajno!

NOVA FABRIKA U LOZNICI: Vučić na polaganju kamena temeljca: Ovo je prekretnica za ovaj grad! Hvala Kini! (FOTO)

InfoBiz -

Predsednik Srije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas postavljanju kamena temeljca za fabriku automobilskih delova, Mint, u Loznici, ocenio da je reč o prekretnici u razvoju tog grada i izrazio nadu da će Folksvagen imati u vidu da je u Srbiji sve veći broj proizvođača auto-delova, kada bude odlučivao gde će graditi svoju novu fabriku.

Vučić je istakao da je MINT istovremeno od ključnog značaja za razvoj i opstanak Loznice, Jadra i Podrinja.

foto: Tanjug

- Ovde smo poslednjih 30 godina samo opstajali bez najvećih fabrika, koje su uništavane i razarane. Prvi put dovodimo investitore i gradimo novu budućnost Loznice. Voleo to neko da prizna ili ne - to je stvarnost, to je tačno, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je država do sada već dala 6,2 miliona evra za razne infrastrukturne projekte u Loznici.

Ukazao je da će bolnica, čija je izgradnja stala 1987, ponovo da se gradi.

- Trideset godina morali smo da sačekamo da gradimo ono što smo nekada počeli, mislili da ćemo lagano i brzo da okončamo. Upravo zato je ova fabrika od ogromnog značaja, istakao je on.

foto: Tanjug

Preneo je da će kineski vlasnici u fabriku u Loznici, u dve faze, uložiti ukupno 100 miliona evra, da će imati ukupno 1.000 zaposlenih, a da će proizvoditi aluminijumske delove za razne proizvođače automobila.

- Nadam se da će Folskvagenu nešto zančiti da se sve veći broj delova proizvodi u Srbiji. Verujem da će to umeti da cene prilikom donošenja odluke gde svoju fabriku da podignu, kazao je predsednik.

foto: Tanjug

On se zahvalio ambasadorki Kine, sa kojom je pre četiri dana već jednom postavljao kamen temeljac za jednu kinesku fabriku, u Zrenjaninu, i izrazio nadu da će zajedno otvarati još mnogo fabrika u Srbiji.

Rekao je da sa velikom nadom iščekuje susret sa predsednikom Kine Si Đipingom 25.aprila u Pekingu.

foto: Tanjug

Za mene lično i našu zemlju to je izuzetna čast i privilegija. Uvek u svakom razgovoru sa predsednikom Sijem mnogo toga naučim. S druge strane uvek to bude dodatni podsticaj za kineske investotore, podršku Kine politici Srbije, pre svega politici razvoja Srbije; objasnio je Vučić.

Kazao je da je zahvalan predsedniku Kine na čeličnom prijateljstvu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zamislite koliko bi bilo teže da nemamo rešenje za Bor, da nemamo soluciju za Železaru u Smederevu, ili fabriku Linlong u Zrenjaninu, a i budućnost sa Mintom u Loznici, dodao je on.

Ukazao je da će držati za reč šefa kompanije Mint, koji mu je usput, kada su razgovarali, rekao da namerava da napravi i "mali" hotel u Loznici za sebe i svoje ljude.

foto: Tanjug

- Pitao sam koliki hotel će to biti, a rekao je da će imati sto i nešto soba. Vidi da takva dva 'mala hotela' napraviš tamo, kazao sam mu, preneo je predsednik.

On je naveo da se i danas moglo videti koliko su Kinezi ozbiljan i disciplinovan narod, samo u činjenici koliko se okupilo oko šefa Minta da bi poslali poruku Srbiji, iako je nama mnogo važnija ta fabrika.

foto: Tanjug

Vučić je rekao i da se još traži tehnologija da se litijum izvuče od ostalih 26 minerala, ali i dodao da su Kinezi već ušli u određene pregovore i da veruje da će od toga napraviti najbolji posao.

"Onda ćemo ih moliti da u Krupnju, Loznici ili Ljuboviji naprave pogon za električne automobile, autobuse i vozila i da ih još zadržimo u našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je zahvalio investitorima što su izabrali da investiraju u Srbiji, podsetivši da je država insistirala da to bude u Loznici ili Kraljevu jer su to dva grada sa najvećim brojem nezaposlenih ljudi.

Poručio im je da će u državi uvek imati pomoć i zamolio ih da razmisle o novim ulaganjima, te dodao da će se raditi na izgradnji novih puteva u tom delu Srbije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

U oktobru prošle godine ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum kojim se predvida otvaranje novog pogona te fabrike u Loznici.

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva privrede, kompanija "Mint automotiv

Jurop" se sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde će proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1.000 radnika.

Investicija će, navedeno je, biti realizovana u više faza.

"Mint automotiv Jurop", kao i "Cirplan Limited" deo su "Mint grupacije" sa sedištem u Kini i jedan je od vodećih svetskih dobavljača u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila.

"Mint grupacija" ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini,Tajlandu i Meksiku. Kompanija "Mint" svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track