Najnovije vesti

ANTIĆ SA RUMUNSKIM MINISTROM ENERGETIKE: Transbalkanski koridor u završnici, uskoro gotova i deonica Pančevo-Rešica
Foto: Beta MIloš MIškov

važan sastanak

ANTIĆ SA RUMUNSKIM MINISTROM ENERGETIKE: Transbalkanski koridor u završnici, uskoro gotova i deonica Pančevo-Rešica

Biznis

U okviru zasedanja CESEC-a (Inicijativa za energetsko povezivanje Centralne i Jugoistočne Evrope) koje se održava u Bukureštu, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić imao je odvojeni bilateralni sastanak sa ministrom energetike Rumunije - Antonom Antonom.

 

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dve države na izuzetnom nivou, kao i odlična saradnja u svim ključnim ekonomskim segmentima, uključujući  važne energetske projekte i zajedničke potencijale.

 

Dva ministra ustanovila su da je Republika Srbija, preko preduzeća „Elektromreža Srbije“, okončala izgradnju deonice Transbalkanskog koridora, a da je rumunska strana u finalnoj fazi radova. Po završetku radova sa rumunske strane, deonica Pančevo-Rešica biće funkcionalna u punom kapacitetu, što će omogućiti bolje elektroenergetsko povezivanje dve države, ali i čitavog regiona.


Ministar Anton informisao je ministra Antića o rezultatima istraživanja nalazišta gasa u Crnom moru koje će, u narednom periodu, omogućiti Rumuniji značajne viškove gasa, ali i mogućnosti izvoza. Dva ministra složila su se da ta okolnost otvara mogućnosti za razvoj projekata gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije o čemu će, tokom prvog sledećeg susreta, biti potpisan i Memorandum.

 

Tokom sastanka je bilo reči i o drugim mogućnostima saradnje u naftnoj oblasti, kao i o prevazilaženju određenih problema u funkcionisanju zajedničke Hidroelektrane „Đerdap“.


Susretu dva ministra prisustvovala je Mirjana Filipović - državni sekretar u
Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, kao i predstavnici
Ministarstva energetike Rumunije.

 

Kurir.rs

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...