Najnovije vesti

20 ČEŠKIH BIZNISMENA STIGLO U BEOGRAD NA POSLOVNI FORUM: Srbija je dragocen partner, Češka podržava njen ulazak u EU
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

privredna komora srbije

20 ČEŠKIH BIZNISMENA STIGLO U BEOGRAD NA POSLOVNI FORUM: Srbija je dragocen partner, Češka podržava njen ulazak u EU

Biznis

BEOGRAD - Češka podržava evropske integracije Srbije i spremna je da joj pomogne u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, poručeno je danas u Beogradu na Poslovnom forumu Srbija-Češka, na kojem je istaknuto da je Srbija dragocen partner i da su češke firme zainteresovane da investiraju u njoj.

"Češka podržava proširenje EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije", rekla je česka ministarka industrije i trgovine Marta Novakova.

Ona je dodala da njena zemlja, koja je od 2004. godine članica EU, "zna kroz šta Srbija prolazi", da mora da prilagođava legislativu pravilima EU i ponudila podršku i prenošenje praktičnih znanja na tom putu.

"Čeka vas veliki broj izazova, možda niste ni svesni šta će ti izazovi značiti i šta će značiti za vašu industriju", poručila je Novakova srpskim učesnicima Foruma. Ona je napomenula i da češke firme žele da investiraju u Srbiji i da Češka želi da iskoristi sve pogodnosti koje srpska vlada nudi. Novakova je rekla da Češka želi da sa Srbijom sarađuje u oblastima energetike, korišćenju vodenih izvora, digitalizaciji lokalnih uprava, poljoprivredi...

S njom je saglasan i predsednik Konfederacije industrije Češke Republike Jaroslav Hanak, koji je naglasio da je Srbija za Česku "veoma važan i dragocen partner".

Navodeći da češki savez privrednika zastupa 32 grane ekonomije, da ga čini oko 11.000 firmi sa million i 300 hiljada zaposlenih, Hanak je naglasio da veoma ceni trgovinsku razmenu između dve zemlje, ističući da je Češka četvrti investitor po snazi u Srbiji.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Hanak je rekao da Srbiju čekaju teški pristupni pregovori, i istakao da su Vlada Češke i on lično spremni da joj pruže pomoć.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević istakao je da je Srbija prvi put 2018. godine uspela da podigne nivo ekonomske razmene sa Češkom na više od jednu milijardu evra i da je u poslednjih deset godina trostruko unapredila odnos spoljno- trgovinske razmene.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...