najnoviji trendovi u oblasti IT industrije

4.000 UČESNIKA I 200 IT GOVORNIKA: Otvoren Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana u Beogradu, robot Titan plesao Gangam stajl! (VIDEO)

InfoBiz -

BEOGRAD - U Beogradu je danas počeo drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kom učestvuje 4.000 učesnika i 200 govornika koji će imati priliku da predstave najnovije trendove u oblasti IT industrije.

Samit je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a učestvuje i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Džao.

Brnabić: Uprkos izazovima, nastavljamo saradnju u regionu

Uprkos svim izazovima, nerazumevanjima, različitim priortitetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma. Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati", rekla je Brnabić obraćajući se učesnicima drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana .

Istakla je da je jedna od stvari koje će obležiti ovogodišnji Digitalni samit potpisivanje Regionalnog roming sporazuma, ali i dodala da je to za Srbiju bila teška odluka u vreme kada su od strane Prištine, sada već više od četiri meseca, na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Takse, rekla je, predstavljaju mere "koje ne odgovaraju vremenu u kome živimo i duhu saradnje koji pokušavamo da promovišemo, zajedno sa našim partnerima, pre svega iz EU". Navela je da su takse direktno kršenje CEFTA sporazuma koji je osnova svih daljih regionalnih odnosa i saradnje.

Prema rečima direktora vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, reč je o jednom od najznačajnijih međunarodnih događaja u zemlji.

Džao: Srbija pokazala liderstvo i odlučnost da sarađuje

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hulin Džao poručio je danas da Beograd potpisivanjem Sporazuma o romingu u regionu pokazuje liderstvo i političku odlučnost da sarađuje i napreduje.

Žao je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, na kojem će biti potpisan regionalni sporazum o romingu, rekao da Srbija ima puno inicijativa i pokazuje odlučnost da bude lider u regionu u oblasti telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu u Srbiji je u oblasti informacionog i telekomunikacionog razvoja mnogo toga ostvareno, uprkos brojnim izazovima. On je naveo da se Srbija, prema statistici i kriterijumima njegove organizacije, od 193 člana uvek nalazila u prvih 50.

Kako je ocenio na konferenciji za novinare uoči samita, skup je veoma značajan za digitalnu transformaciju ekonomija regiona.

U okviru samita najbolje IT kompanije imaće priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta. Učestvovaće brojni ministri za informaciono društvo i digitalnu ekonomiju, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnici startapova.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Među govornicima na Drugom ditigalnom samitu pojaviće se i robot "Sofija", najnovija inovacija "Hanson Robotike". "Sofija" je, kažu u Kancelariji za IT i eUpravu, nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštačku inteligenciju. Samit se održava od 1. do 7. aprila.

1 / 3 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi digitalni samit održan je u Skoplju u aprilu prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track