Najnovije vesti

SJAJNA VEST: Od 1. jula znatno niže cene rominga na Zapadnom Balkanu, od 2021. ukida se potpuno!
Foto: AP/Ilustracija

cena niža za 27 odsto u prvoj fazi

SJAJNA VEST: Od 1. jula znatno niže cene rominga na Zapadnom Balkanu, od 2021. ukida se potpuno!

Biznis

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti potpisan regionalni sporazum o romingu koji će imati veliki značaj za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, jer će od 1. jula, kada stupi na snagu, cene rominga biti znatno niže.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić pojasnila je da će cene rominga biti smanjene za 27 odsto u prvoj fazi, od 1. jula ove godine, a da se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a, rekla je Matićeva jutros za TV Prvu.

foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Ona je napomenula da će cena rominga sa Albanijom biti umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

"Ovo je dodatno umanjenje, a Albanija je nova članica i zato je ovako veliko snižavanje cena sa tom zemljom", rekla je Matić.

Ona je napomenula da je ovo prvi značajan korak u ukidanju rominga i da se sporazum potpisuje pod patronatom EU, jer je, kako je navela, za Uniju bilo važno da se u regionu Zapadnog Balkana potpiše ovakav sporazum, jer smatraju da je to korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU, nakon 2021. godine.

"Naša očekivanja su takva da ćemo, nakon ukidanja rominga u regionu, od 2021. godine imati i ukidanje rominga sa zemljama EU", rekla je Matićeva.

Sporazum će biti potpisan danas, prvog dana "Digitalnog samita Zapadnog Balkana".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...