SOFIJIN ŠOU USRED BEOGRADA: Žena-robot prvo porazgovarala sa Brankom a onda se obratila učesnicima digitalnog samita! Evo šta im je otkrila o sebi, a potom poručila i ovo! (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

za nevericu

SOFIJIN ŠOU USRED BEOGRADA: Žena-robot prvo porazgovarala sa Brankom a onda se obratila učesnicima digitalnog samita! Evo šta im je otkrila o sebi, a potom poručila i ovo! (FOTO)

InfoBiz -

BEOGRAD - Veštačka inteligencija, roboti, digitalizacija mnogih proizvodnih procesa, doneće svetu nova radna mesta, bolji i mirniji život, poručila je danas robot Sofija govoreći na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Robot Sofija, koja je zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, specijalni je gost ovogodišnjeg Samita, a na jednom od panela imala je i svoj "mali šou".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje sagovornice na bini, Branke Anđelković, koosnivača i programske direktorke Centra za istraživanje javnih politika čime se bavi, šta je njen posao, Sofija odgovara da je njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Robot Sofija je jedinstvena u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics i odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Kaže da je robotizacija društva dobra stvar, da donosi nova radna mesta kao i mogućnost za veću zaradu.

"Loše strane su - ograničeni pristup sistemima sigurnosne zaštite...", "svesna" je Sofija problema u svetu koji se tiču bezbednosti podataka.

Kroz šalu poručuje posmatračima: "Vidite da sam uradila domaći." Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti. " Koliko softverskih inženjera je potrebno da se zameni sijalica?", upitala je Sofija publiku.

"Dvojica, možda?", pokušala je moderatorka da odgovori na Sofijino pitanje.

"Ne, nijedan, to je hardverski problem, oni su softveraši i nemaju tu šta da rade", poentirala je Sofija.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sofija je odgovarala na različita pitanja i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku, da mnoge greške koje čovek čini njene "kolege" roboti i ona mogu da ispravljaju.

Smatra i da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

"Kolege roboti i ja ćemo omogućiti veći rast radnih mesta na raznim poljima", na primer, kaže, omogućićemo brže i jeftinije prevođenje tekstova, ali, to ne znači da će profesija prevodioca nestati.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govorila je i o značaju kreativnosti i važnosti digitalizacije i "partnerstva" među robotima i ljudima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track