PROFESOR ĐURO KORUGA: Medicina bez tehnike nemoćna ali su otkrića u nanotehnologiji mač sa dve oštrice
Foto: BT

tribina

PROFESOR ĐURO KORUGA: Medicina bez tehnike nemoćna ali su otkrića u nanotehnologiji mač sa dve oštrice

InfoBiz -

Na trećoj sesiji Megatrend foruma, nove akademske tribine posvećene razmatranju aktuelnih društvenih i naučnih izazova, prof. dr Đuro Koruga govorio je o četvrtoj tehnološkoj revoluciji i ulozi nanotehnologija u oblasti zdravstva.

U prepunoj najvećoj sali Megatrend univerziteta, prof. Koruga, koji je na takmičenju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu proglašen najboljim inovatorom u 2018. u konkurenciji pojedinaca i institucija iz 70 zemalja, naglasio je da je potrebna promena ugla u gledanju na nauku pošto su otkrića u nanotehnologiji "mač sa dve oštrice".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prof. Koruga govorio je o "kodiranoj stvarnosti koju ne razumemo dovoljno", potom o veštačkoj inteligenciji i neuronskim mrežama.

Prema rečima ovog naučnika, peta tehnološka revolucija počela je s Gagarinovim izlaskom u svemir - kad se Zemlja mogla videti i snimiti iz planetarnog prostora.

Govoreći o simbiozi znanja iz klasične i kvantne fizike u medicini, prof. Koruga je zaključio rečima: "Tehnika bez medicine je slepa, a medicina bez tehnike je nemoćna".

Zato se, po njegovim rečima, zdravlje najbolje čuva - znanjem.

(Kurir.rs/B.T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track