Najnovije vesti

ZLATNA GROZNICA: Pet država sa najvećim zlatnim rezervama na svetu!
Foto: AP

bogatstvo

ZLATNA GROZNICA: Pet država sa najvećim zlatnim rezervama na svetu!

Biznis

Tokom pet hiljada godina zlato je očuvalo svoj status neprolazne, vrhovne vrednosti. Današnji investitori pokušavaju da kupe plemeniti metal na tržištima sa minimalnim rizikom. Tokom poslednje decenije, globalne centralne banke pridružile su se zlatnoj groznici.

Količina zlata koju su nacionalne banke širom sveta kupile 2018. godine, dostigla je drugi najveći rekord na godišnjem nivou, navodi Svetski savet za zlato (VGK).

foto: Shutterstock

Industrijska istraživačka kompanija naglašava da su banke prošle godine kupile 651,5 metričkih tona plemenitog metala, što predstavlja uvećanje od 74 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zemlje koje se nalaze na listi pet najvećih svetskih vlasnika zlata:

5. Rusija

Tokom proteklih šest godina, Ruska centralna banka izgradila je veoma pozitivan odnos prema kupovini zlata. U 2017. godini, ova država je izbacila Kinu sa liste pet najvećih vlasnika zlata.

Prošle godine, Rusija je postala vodeći svetski kupac zlata sa neto kupovinom od 651,5 metričkih tona.

Ruska centralna banka je u februaru povećala devizne rezerve za 31,1 tona zlata, podižući fondove plemenitog metala na 2.149 tona.

Izbacivanje američkih trezora na uštrb kupovine zlata, deo je politike koju je vlada odobrila i koja je orijentisana ka potiskivanju dolara iz ruske privrede.

foto: Shutterstock

4. Francuska

U Parizu navodno ima 2.518 tona plemenitog metala, što čini oko 60 odsto ukupnih francuskih deviznih rezervi.

Marin Le Pen, predsednica Nacionalnog fronta, u više navrata pozivala je na zamrzavanje prodaje nacionalnog zlata, kao i na repatrijaciju svih francuskih poluga koje drže strane države.

3. Italija

Sa 2.534 tona zlata u svojoj blagajni, Italija se nalazi na trećem mestu. Ova suma čini skoro 70 odsto deviznih rezervi zemlje.

Prema politici koju je usvojila Banka Italije, zlato je najsigurnija investicija u vremenu ekonomskih previranja, ali i zaštita od nestabilnosti američkog dolara.

2. Nemačka

Bundesbanka trenutno poseduje 3.483 tona zlata, što čini više od 70 odsto nemačkih deviznih rezervi.

Nemačka nacionalna banka pokušava da repatrira oko 674 tone zlata koje čuvaju Francuska banka i američke Federalne rezerve (FED).

Očekuje se da će repatrijacija nacionalnog zlata biti završena do 2020. godine.

foto: Shutterstock

1. SAD

Vašington navodno drži najveće svetske rezerve zlata u vrednosti od 8.407 tona, što čini više od 75 odsto nacionalnih deviznih rezervi.

Američke Federalne rezerve (FED) nisu bile preterano aktivne u kupovini zlata, kao što je slučaj sa drugim zemljama koje su to činile u cilju sprečavanja devalvacije dolara.

I nasi građani mogu kupovinom zlata da štite svoj kapital. Na monetarno zlato koje kupuju države i na investiciono zlato koje kupuju građani se ne plaća PDV. Radi se o istom zlatu. Monetarno zlato se proizvodi u formi zlatnih poluga od 12.5 kg i većim, a investiciono od 1g do 1 kg.

(Kurir.rs/RTS, RT.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...