Čast

BEOGRAD UGOSTIO EVROPSKU ELITU CROWDFUNDINGA: Koliko smo spremni za alternativno finansiranje? (FOTO)

InfoBiz -

Zakonske regulative i blockchain tehnologije ključni su izazovi i rešenja za olakšano finansiranje startapova i MSP u Evropi i Srbiji, poruka je skupa koju organizovala Evropska crowdfunding mreža.

Iako predstavljaju najmodernije i najbolje načine za alternativne izvore finansiranja pre svega startapova i malih i srednjih preduzeća, crowdfunding platforme se širom Evrope susreću sa brojnim izazovima državnih regulativa.

Kako prevazići zakonske barijere na putu da preduzetničke ideje dođu do investitora bila je jedna od glavnih tema skupa CrowdTuesday koju je u Beogradu organizovala Evropska crowdfunding mreža (ECN).

- Naša misija je promovisanje adekvatne transparentnosti, (samo) regulacije i državne regulative koja se odnosi na crowdfunding, kao ključni aspekta koji donosi inovacije u alternativnim izvorima finansiranja i finansijskim tehnologijama - poručila je Kristin Fridrih, predsednica ECN.

foto: Ana Paunković

Ona je dodala da je pored toga ECN posvećen istraživanju inovacija za unapređenje crowdfunding platformi, pri čemu veruje da je blockchain tehnologija bitna karika koja nedostaje da bi alternativno finansiranje postalo svakodnevica.

Dušan Gajić, jedan od osnivača i CEO Real Marketa, docent novosadskog FTN istakao je važnost okupljanja evropske elite crowdfundinga u Beogradu:

- Real Market je jedini član ECN iz države van EU i priznat je kao relevantan sagovornik i partner u ovoj oblasti. Veoma smo ponosni što je posle Berlina, već drugi po redu sastanak Radne grupe za primenu blockchaina u alternativnom finansiranju održan baš u Beogradu - istakao je Gajić.

O tome koliko je Srbiju važno alternativno finansiranje i crowdfunding, ali i koliko je naša zemlja za to spremna govorio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

- Beogradska berza je prošle godine sa partnerom iz Evrope trebalo da lansira prvu crowdfunding platformu u Srbiji. To nismo uspeli zbog regulative koja otežava slobodan prekogranični protok novca. Od toga nismo odustali jer misija berze jeste da poveže one kojima treba kapital sa onima koji ga imaju - istakao je Krneta.

foto: Ana Paunković

On je istakao da je alternativno finansiranje naročito važno za startapove i mala i srednja preduzeća, jer oni teško dolaze do novca u bankama i velikim fondovima.

- Zakon o alternativnom finansiranju je pri kraju, verujem da će to ubrzati naše napore da rešimo izazove ulaza i izlaza stranog kapitala za naše tržište startapova i MSP koje raste, ali i za one velike igrače - poručio je Krneta.

foto: Ana Paunković

Vladica Jovanović, izvršni direktor crowdfunding agencije Brodoto, takođe je istakla da je domaćem bankarskom sitemu komplikovano opravdati priliv novca sakupljenog crowdfundingom, dok je Tomas Kulnig, partner austrijske advokatske kancelarije Schoenherr, objasnio kako se njegova firma bori sa austrijskim zakonodavstvom kako bi sprovela digitalizaciju akcija tog akcionarskog društva putem blockchain tehnologije.

Srbija na evropskoj mapi crowdfundinga

Eminentni predstavnici evropske crowdfunding industrije ali i domaći stručnjaci na skupu su raspravljali o pravnim i regulatornim pitanjima, kao i o pametni ugovorima za alternativno finansiranje. Domaćin skupa koga je u Beogradu organizovala ECN bila je domaća kompanija Real Market, članica Evropske crowdfunding mreže.

Brojke 60 članica ima ECN 5 sektora pokriva 16 EU zemalja predstavlja

1 / 15 Foto: Ana Paunković

S. Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track