MALI: Skoro milijarda dolara kineskog kredita za železnicu, Nemačka nam je najvažniji spoljnotrgovinski partner
Foto: Beta/Miloš Miškov

potpis krajem aprila

MALI: Skoro milijarda dolara kineskog kredita za železnicu, Nemačka nam je najvažniji spoljnotrgovinski partner

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija će krajem aprila potpisati s kineskim partnerima kredit od skoro milijardu dolara za modernizaciju i rekonstrukciju mađarsko-srpske železnice, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kredit se odnosi na deonicu Novi Sad - Subotica, državna granica na graničnom prelazu Kelebija.

Mali kaže da će sporazum o kreditu biti potpisan 25. aprila tokom susreta predsednika Aleksandra Vučića s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

- Veliki izazov i obaveza je rekonstrukcija železničkih pruga. Nastavićemo da investiramo i poboljšavamo kvalitet infrastrukture, rekao je Mali na tradicionalnom skupu u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija), na kome je poručio da će Srbija nastaviti da stvara još bolji ambijent za poslovanje. Mali je predstavnicima AHK Srbija govorio o fiskalnoj konsolidaciji i stabilizaciji, kao i o modernizaciji Poreske uprave.

"Nemačka najvažniji partner"

Nemačka je za Srbiju najvažniji spoljnotrgovinski partner, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali i naglasio da treba još više iskoristiti velike potencijale koji postoje za dalju saradnju.

Na tradicionalnom skupu u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija ), Mali je sinoć rekao da su nemačke kompanije u Srbiji, kojih je skoro 1.000 i koje zapošljavaju blizu 60.000 radnika, veoma važan faktor u poslovanju i napredovanju srpske privrede. "Možda i Folksvagen uključite u spisak vaših članova", poručio je Mali članicama AHK Srbija.

Antić: Iskoristićemo Samit u Dubrovniku za potpisivanje novih sporazuma sa Kinom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će Srbija iskoristiti Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope 16+1 u Dubrovniku da potpiše nove sporazume i memoranduma, a razgovaraće se i o izgradnji novih puteva.

Antić je za RTS kazao da će se razgovarati o izgradnji deonica autoputa Novi Beograd - Surčin i Požega-Boljare.

"Energetika predstavlja jednu od snažnih osnova naše saradnje, gradimo termoelektranu u Kostolcu snage 350 megavata, to je najveći projekat te vrste u Srbiji od 1991. godine, vredan milijardu dolara", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, Kina će biti najsnažniji partner Srbije u energetici i izgradnji novih termo blokova. On je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 23. aprila do 27. aprila biti na Forumu lidera u Pekingu i razgovarati sa predsednikom Kine Si Djinpingom.

"Očekujem da će to dati novi impuls za kineske investiticije", poručio je Antić.

Ministar je rekao da će AHK Srbija 9. maja predstaviti izveštaj o stavu nemačkih investitora u Srbiji, i naglasio da su mnoge primedbe i predlozi privrede ugrađeni u zakone koji su doneti i da će se tako i nastaviti.

Najveći izazov je, naglasio je Mali, dalji rast, koji će omogućiti povećanje plata i penzija, i više novca za kapitalne investicije za koje je u ovoj godini predviđeno 30 odsto više nego u 2018. godini.

Istakao je da je u toku reforma Poreske uprave, te da će do 30. juna biti u potpunosti završena njena reorganizacija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track