VIŠE OD 600 IZLAGAČA IZ 27 ZEMALJA: Otvoren Međunarodni sajam građevinarstva
Foto: Aleksandar Jovanović, Ilustracija

pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva

VIŠE OD 600 IZLAGAČA IZ 27 ZEMALJA: Otvoren Međunarodni sajam građevinarstva

InfoBiz -

BEOGRAD - Međunarodni sajam građevinarstva, 45. po redu pod sloganom "Budućnost gradimo sada" otvoren je danas u Beogradu, a u okviru te manifestacije do 20. aprila predstaviće se više od 600 izlagača iz 27 zemalja.

Na otvaranju sajma, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rečeno je da će domaći i strani građevisnki proizvođači, distributeri i trgovni opremom i materijalima, kao i ostali akteri građevinske industrije predstaviti svoju ponudu kroz sve segmente građevinske delatnosti - istraživanja i projektovanje, izgradnja i održavanje objekata, građevinske mašine, alate, materijale, kao i ostale sisteme gradnje.

Sajam je otvorila pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović ističući da se građevinarstvo kreće uzlaznom putanjom kao i da su reforme u tom sektoru dale važne rezultate.

"Pre reforme u sektoru građevinarstva, ta oblast je skoro bila zamrla, rekla je Damjanović i podsetila da se i po nekoliko godina čekalo na građevinsku dozvolu, a da se gradilo i manje kilometara autoputeva.

foto: Filip Plavčić, Ilustracija

Ona je navela da su reforme u oblasti građevinarstva uredile ovu oblast i da sada ona značajno utiče na rast BDP kao i za zapošljava značajan broj ljudi.

Napomenula je da je elektronska građevinska dozvola bila samo početak a da ćemo do kraja godine imati i potpuni e katastar.

Poslednje izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućile su , kako je ukazala, uvođenje elemenata e uprave u oblast prostornog planiranja i urbanizma, da će time biti omogućeno da se ti planovi donose u mnogo kraćim rokovima.

Prošle godine je prema njenim rečima, izdato 20.000 građevinskih dozvola što je drostruko više u odnosu na 2015. godinu. Trenutno je kako je dodala, aktivno 40.000 gradilišta, a da je u poslednje četiri godine izgrađeno i asfaltirano 300 kilometara autoputeva.

Navela je i da se intenzivno radi na obnovi železničke infrastrukture i podsetila da je počeo i novi investicioni ciklus od pet milijardi evra i da se ove godine planira realizacija i izgradnja pet novih autoputeva i nastavak izgradnje železničke prige Beograd - Budimpešta, kao i obnova železničkih priga na teritoriji cele Srbije.

"Vlada se trudi da stvori uslove kako bi naše firme i preduzeća, radnici, proizvođači građevisnkog materijala, imali dobre uslove da rade i grade. Zato vas pozivam da svi zajedno gradimo jer moramo ići samo napred", zaključila je Damjanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track