SRPSKA DELEGACIJA NA ČELU SA VUČIĆEM OD SUTRA BORAVI U KINI Ministar Mali: Nikada nisu bili bolji odnosi između Srbije i Kine
Foto: Beta

učestvuju na forumu "jedan pojas, jedan put"

SRPSKA DELEGACIJA NA ČELU SA VUČIĆEM OD SUTRA BORAVI U KINI Ministar Mali: Nikada nisu bili bolji odnosi između Srbije i Kine

InfoBiz -

Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put", a tom prilikom biće potpisano više od 10 sporazuma, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je za RTS ocenio da odnosi između Srbije i Kine nikad nisu bili bolji te da ih odlikuje čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Na drugom forumu "Jedan pojas, jedan put" od 25. do 27. apria učestvuje 60 šefova država i vlada, a delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Mali je podsetio da je Vučić bio i na prvom samitu 2017. godine i dodao da će ovo biti prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim presednikom Si Djinpingom kao i za 16 susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"To je velika čast za našu zemlju, ali velika i prilika da potvrdimo to prijateljstvo i da nađemo načina pogotovo u ekonomskom smislu da se ta saradnja unapredi", rekao je Mali.

Kada je reč o sporazumima koji će biti potpisani, Mali je najavio projekat gradnje pruge od Niša do Preševa uz podsećanje da se radi rekonstrukcija pruge od Beograda do mađarske granice.

Sa rekonstruisanom prugom do Preševa imaćemo vertikalu od najsevernije do najjužnije tačke imajući u vidu da ćemo biti glavna tranzitna arterija za uvoz i izvoz robe iz Evrope", naveo je ministar.

Govorio je i o izgradnji cektora C obilaznice oko Beograda kao i o finansijskom aranžmanu o auto-putu Preljina - Požega.

Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči. Mali kaže da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi i da će biti pored Pupinovog mosta.

"To su milijarde investicija, nova radna mesta ali i podizanje kvaliteta infrastrukture", rekao je Siniša Mali.

Podseća da je Kina pomogla oko Železare koja je naš najveći izvoznik i da je kineska kompanija prošle godine preuzela RTB Bor.

Ponavlja da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bori i da je forum šansa da se razgovara o novim projektima.

Ističe i da se Sribji ukazuje velika čast jer će Aleksandar Vučić biti jedan od tri predsednika koji će imati završni govor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track