Najnovije vesti

ANTIĆ: Potpisani sporazumi omogućavaju da Srbija sa Kinom bude strateški partner
Foto: Beta MIloš MIškov

delegacija srbije u PEKINGU

ANTIĆ: Potpisani sporazumi omogućavaju da Srbija sa Kinom bude strateški partner

Biznis

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izrazio je zadovoljstvo posetom Kini delegacije Srbije koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić, i naglasio da sporazumi koji su potpisani omogućavaju da dve zemlje budu strateški partneri.

Antić je u izjavi za Tanjug, nakon poslednjeg bilateralnog sastanka, s oredstavnicima kompanije "Stejt grid", rekao da ovu posetu obeležava veliki broj bilateralnih sastanaka kako sa liderima, tako i s predstavnicima kompanija, ali i veliki broj potpisanih sporazuma.

On je ukazao da je imao razgovore s gotovo svim najvećim energetski kompanijama Kine koje su zainteresovane ili već imaju saradnju u oblasti energetike u Srbiji.

"Imali smo sada sastanak sa 'Stejt gridom' koja drži prenosnu mrežu koja snabdeva jednu milijardu ljudi. To je sigurno najveća kompanija u prenosu električne energije u svetu", kazao je Antić.

On je istakao da je ova poseta bila u celini izuzetno bitna, kako s obziroma na bilateralne susrete na najvišem nivou koje je imao predsednik Vučić, od kineskog predsednika Si Djinpinga do šefa ruske države Vladimira Putina, kao i s velikim brojem šefova država koje su bile učesnici Drugog foruma "Pojas i put".

Kada je reč o sporazumima Antić ukazuje da su najkonkretiji potpisani u oblasti putne infrastrukture.

"Međutim, značajan sporazum o saradnji Srbije i Kine u procesu 'Pojas i put' stavio je Srbiju na mesto države koja prva sa Kinom ima tako sveobuhvatni sporazum koji definsise saradnju u svim ključnim aspektima, koji nisu samo na nivou infrastrukture, energetike i investicjia, već globalnog pristupa saradnje dve države i naroda kroz saradnju i u svim važnim oblastima društvenog života od obrazovanja, nauke, zdravstva, saradnje među ljudima, i nudi čitav koncept rešenja koje će bez sumnje Srbiju i Kinu dalje približiti i naša dva naroda učiniti bliskijim. Kroz to se ostvaruje još jedna mogućnost da Srbija ubrzano napreduje i da s Kinom bude strateški partner, što je jedan od našh ključnih ciljeva", zaključio je Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...