MINISTARSTVO FINANSIJA: Na kraju marta suficit u budžetu 15,8 milijardi dinara
Foto: Profimedia

novi podatak

MINISTARSTVO FINANSIJA: Na kraju marta suficit u budžetu 15,8 milijardi dinara

InfoBiz -

Suficit republičkog budžeta na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 15,8 milijardi dinara jer su prihodi bili 305,5 milijardi dinara, a rashodi 289,7 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Na nivou opšte države, u periodu januar - mart, zabeležen je fiskalni suficit od 11,2 mlilijardi dinara (0,9 odsto BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu 57,3 milijardi dinara (4,8 odsto BDP-a).

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za prvi kvartal planiran je fiskalni deficit u iznosu od 18,9 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 30,1 milijardu dinara, istaklo je Ministarstvo finansija.

U martu je ostvaren deficit od 6,4 milijarde dinara. Naplata prihoda u martu iznosila je 98,5 milijardi dinara, od čega se na proreske prihode odnosilo 78,1 milijardu dinara.

Uobičajeno najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 32,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 17,6 milijardi dinara.

Porez na dobit u martu iznosila je 17,8 milijardi dinara, neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 20 mlijardi dinara, dok je priliv donacija u martu iznosio 400 miliona dinara.

Rashodi budžeta su u martu iznosili 104,9 milijardi dinara. Troškovi za zaposlene bili su 23,4 milijarde dinara, a transferi fonda PIO, RFZO, NSZ i fonda Socijalnog osiguranja vojnih osuguranika (SOVO) 15,1 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja