PRILIKA ZA SARADNJU: U Beogradu danas 58 kineskih kompanija
Foto: Nebojša Mandić

učestvuju na poslovn0m forumu

PRILIKA ZA SARADNJU: U Beogradu danas 58 kineskih kompanija

InfoBiz -

Predstavnici 58 kineskih kompanija iz povincije Džedijang posetiće danas Srbiju kako bi pronašli lokalne partnere u oblastima proizvodnje građevinskog i elektro-materijala, robe široke potrošnje.

Ova poseta kineske delegacije i učešće na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije jedna je od nekoliko desetina najavljenih za naredne mesece i deo je jačanja srpsko-kineskog partnerstva u okviru globalne inicijative "Pojas i put".

Infrastruktura i energetika, oblasti u koje su kineski investitori godinama unazad najviše ulagali u Srbiji, bili su samo "vrata" za dolazak novih kompanija, ali sada u potpuno drugačijim sektorima.

Veliki kineski igrači investiraju u Železaru Smederevo i RTB Bor, u izgradnju fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, kreditiraju i učestvuju u rekonstrukciji pruga, mostova.

Ali, po svemu sudeći, ove investicije bile su samo prethodnica desetinama drugih kompanija koje sada šalju u Srbiju i region "izviđače" kako bi se proverili investicionu klimu.

"Kina se u početku, proteklih godina, fokusirala na energetiku i infrastrukturu proteklih godina. Međutim, pomak u saradnji je da se kompanije iz drugih sektora vrlo interesuju za naše tržište. Dolaze privatne kineske kompanije kojima je interesantno da čuju o mogućnostima za ulaganje", kaže rukovodilac Centra za izvozne proizvode i usluge u PKS Milanka Stojaković.

Sledećeg meseca, u Beograd će doći još jedna delegacija kineskih investitora, odnosno, predstavnici 19 velikih kompanija iz te zemlje.

Krajem godine, u novembru, srpska prehrambena privreda imaće priliku da se predstavi po drugi put na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (CIIE - China International Import Expo) u Šangaju.

Procenjuje se da će ukupna vrednost svih projekata s Kinom dostići cifru od 10 milijardi dolara u narednim godinama.

Samo tokom prošle godine sa Kinom su potpisani projekti vredni oko tri milijarde dolara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track