Najnovije vesti

PROSEČNA PLATA U NBS 85.685! Narodna banka ima 20 vila i 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu! Evo ko ih koristi i KOLIKO TO PLAĆAJU!
Foto: Zorana Jevtić

Ostavština iz Prošlosti

PROSEČNA PLATA U NBS 85.685! Narodna banka ima 20 vila i 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu! Evo ko ih koristi i KOLIKO TO PLAĆAJU!

Biznis

Narodna banka Srbije poseduje četiri odmarališta i 20 objekata na najelitnijim turističkim mestima širom Srbije. Prema informacijama reč je o odmaralištima ukupne površine 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

NBS, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, na Zlatiboru poseduje sedam apartmana ukupne površine 776 kvadrata, u Sokobanji četiri objekta površine 724 kvadrata, u Budvi šest objekata na 128 kvadrata i u Igalu tri objekta površine 81 kvadratni metar.

Na pitanje ko koristi apartmane na ovim lokacijama, koje su turistima popularne veći deo godine, u NBS za "Blic Biznis" kažu da su u pitanju njihovi zaposleni i penzioneri.

Govoreći o popularnosti apartmana dodaju i da je u toku 2018. godine iskorišćenost kapaciteta odmarališta bila 86 odsto.

I dok Jorgovanka Tabaković "troši" svoj drugi mandat na funkciji guvernera, gde ima platu od 542.000 dinara, u NBS tvrde da zaposleni odmarališta koriste po ekonomskoj ceni, i to u skladu sa kriterijumima za utvrđivanje reda prvenstva korišćenja.

foto: Zorana Jevtić

"Za utvrđivanje reda prvenstva koriste se kriterijumi prema značaju, kao i bodovi po tim kriterijumima, pa tako niži koeficijent posla radnog mesta donosi više bodova pri rangiranju. Takođe, u obzir se uzima i dužina radnog staža, posebni uslovi na radu i učestalost korišćenja odmarališta", precizirali su nam u centralnoj banci.

Inače, zaposleni u NBS u proseku zarađuju 85.685 dinara mesečno.

Na najlepšim lokacijama na Budvanskoj rivijeri i celoj crnogorskoj obali nalaze se nekadašnja odmarališta preduzeća iz Srbije, u koja decenijama nije značajnije ulagano i koja uglavnom rade samo tokom turističke sezone. Pansiona i hotela ima i u popularnim planinskim centrima, a cene boravka za zaposlene su uglavnom nešto niže od komercijalnih.

Profesor Ljubomir Madžar smatra da takozvana radnička odmarališta predstavljaju ostatak privilegija iz starog sistema.

"Mislim da te turističke objekte ne bi trebalo da održavaju ni siromašnija ni bogatija preduzeća, a kamoli institucije poput Narodne banke Srbije, u kojoj je prosečna plata duplo veća od republičkog proseka. Odmarališta treba pustiti na tržište i neka sama ostvaruju prihode i bore se za platežno sposobne goste, kako bi živela od svog dohotka", kaže sagovornik "Blic Biznisa".

Mnoge kompanije su u međuvremenu privatizovane, ali su zadržale neka svoja odmarališta na moru i planinama. U sastavu Ministarstva odbrane postoje vojne ustanove "Tara" i "Morović", u čijim hotelima se odmaraju oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici, ali su ona otvorena i za druge goste i nalaze se na Tari i u Vrnjačkoj Banji. I MUP Srbije ima nekoliko odmarališta u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Goču, Bečićima...

kurir.rs/ Blic Biznis

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...