ČADEŽ U SARAJEVU: Lakša procedura za kredite privrednicima na Zapadnom Balkanu
Foto: Zorana Jevtić

projekat

ČADEŽ U SARAJEVU: Lakša procedura za kredite privrednicima na Zapadnom Balkanu

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je na sastanku radnih grupa EDIF-a u Sarajevu, jednog od najznačajnijih programa EU za finansiranje malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, predstavljena garantna shema za banke da po lakšim procedurama i sa manje rizika daju kredite privrednicima regiona.

Čadež je za Tanjug istakao da je za taj projekat Evropska unija odvojila dovoljno sredstava i dodao da bi ta vrsta podsticaja mogla da se nađe na tržištu Zapadnog Balkana krajem ove ili početkom sledeće godine.

"Na ovom sastanku predstavljena je nova garantna shema koja će biti upotrebljena za Zapadni Balkan i koja će omogućiti da naše banke po lakšim procedurama i sa manje rizika daju kredite privredi", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti bankama da kreiraju finansijske proizvode za privredu, a da pritom taj rizik kroz garantnu shemu bude pokriven od strane evropskih investicionih fondova.

"To je i za privredu u Srbiji i u svim ekonomijama u regionu jako važno. Nije problem u tome da li ima ili nema novca već je problem kako kalkulisati rizike za kompanije koje žele da apliciraju za kredite i za razvoj daljeg poslovanja", naveo je Čadež.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track