NAŠE KOMŠIJE HRVATI NEKAD SU ZA DOBRE PARE GAJILI SMILJE, A SAD GA ČUPAJU I SADE OVO: Pronašli novu zlatnu koku! Masovno prelaze na gajenje ovog povrća
Foto: Youtube Printscreen

nekad odrastali na njemu, a sad je egzotika koja se isplati

NAŠE KOMŠIJE HRVATI NEKAD SU ZA DOBRE PARE GAJILI SMILJE, A SAD GA ČUPAJU I SADE OVO: Pronašli novu zlatnu koku! Masovno prelaze na gajenje ovog povrća

InfoBiz -

Na većini plantaža iz kojih se pre nekoliko godina zbog zlatnih cvetova masovno "čupala" vinova loza i drugi trajni zasadi, sada se sade nove-stare kulture.

foto: Youtube Screenshot

U skladu sa "zdravim" trendovima života, koje diktiraju i neki kulinarski šefovi, ali i škrtom zemljom u tom kraju, sve više dalmatinskih domaćina okreće se ljutiki, na kojoj su svojevrmeno odrastale generacije. Ova biljka ima razna imena ljutika, kozji luk, ešalot, šalot, ešalon, askalot, kozjak...

Ta starinska sorta, puno blažeg i nežnijeg ukusa od luka, koju gastronomija izuzetno ceni osvaja pijace ali i supermarkete, piše Večernji list.

Za razliku od smilja, kom je lane prosečna otkupna cena bila oko 80 centi po kilogramu, mlada, zelena ljutika (poput mladog luka) u otkupu postiže cenu od čak 1,3 evra. Tako Pera Vukorep iz okoline Šibenika kaže da "na vezu" postiže i cenu od čak 3,3 evra?!

Osušena poput luka, otkupljuje se za 1,6 evra, a prodaje za 3,3 evra, zavisno od trgovca.

- Ako se svi vremenski uslovi steknu, na 1.000 kvadrata možete ubrati 500 kg smilja ili jednako toliko osušene ljutike, pa izračunajte - kaže Vukorepa, ističući kako je puno bolja zarada u slučaju da poljoprivrednik sam prodaje svoju robu, umesto preko trgovaca.

Ali kod ljutike ne treba zaboraviti na plodored jer od sadnje ljutike u avgustu do branja dogodine krajem juna i u julu prođe gotovo cela godina. Treba je okopavati barem tri puta godišnje jer ne voli travu, sejati plitko i samo ručno obrađivati.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track