SINIŠA MALI SA MISIJOM MMF-A: Razgovarali o povećanju plata i penzija, ali i o ulaganju u puteve i železnicu (FOTO)
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

veliki planovi

SINIŠA MALI SA MISIJOM MMF-A: Razgovarali o povećanju plata i penzija, ali i o ulaganju u puteve i železnicu (FOTO)

InfoBiz -

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, a razgovarali su o aktuelnom programu koji Srbija ima sa MMF-om.

Delegacija MMF boravi u Srbiji do 21. maja 2019. godine.

Ministar Mali je upoznao novog šefa Misije MMF-a sa fiskalnim rezultatom koji je ostvaren u prva četiri meseca ove godine, odnosno sa suficitom u državnoj kasi koji iznosi 5,5 milijardi dinara i istakao da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5 odsto, te da je u prvom kvartalu sektor građevinarstva zabeležio ubedljivo najveći rast u odnosu na prethodnu godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF-om - transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, zatim osnivanje Кomisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama, reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija.

Bilo je reči i o novom Sektoru za fiskalne rizike, koji se uspostavlja u Ministarstvu finansija, a što je takođe deo tekućeg programa.

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, a u tu svrhu će biti formirana radna grupa.

Mali je istakao da su četiri najvažnija cilja za naredni period: očuvanje fiskalne stabilnosti, konkurentnije tržište i rast BDP-a, povećanje plata i penzija, odnosno bolji životni standard gradjana i još više ulaganja u javne investicije, naročito u putnu i železničku infrastrukturu.

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Srbija i MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg Stand-by aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI), koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track