GUVERNERKA TABAKOVIĆ: Stranci u Srbiju od početka godine uložili 1,2 milijarde evra
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izvestaj o inflaciji - maj 2019.

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: Stranci u Srbiju od početka godine uložili 1,2 milijarde evra

InfoBiz -

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat je, pre svega, unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, a ubrzana je i realizacija infrastrukturnih projekata", rekla je Tabaković na konferenciji za medije u NBS.

Kako je istakla, priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"S obzirom na to da je priliv stranih direktnih investicija pretežno usmeren u razmenljive sektore, u srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže. Uz opadajuću putanju spoljnog duga, to doprinosi daljem jačanju eksterne pozicije zemlje", navela je Tabaković.

Guverner NBS je konstatovala da se to pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, podsetivši da je agencija "Standard&Purs" krajem 2018. popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, a da je "Fič" početkom maja potvrdio stabilne izglede, ističući kontinuitet ekonomske politike Srbije, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca. Verujemo da će dobri rezultati ekonomskog programa biti potvrđeni i tokom aktuelne posete Međunarodnog monetarnog fonda", poručila je Tabaković.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njenim rečima, ekonomska politika je domaću ekonomiju učinila vitalnijom i sposobnijom da odgovori na tržišne izazove, s kojima smo se suočavali u prošlosti i koji nas očekuju u budućnosti.

"Srbija je sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama. Naravno, dalja unapređenja su moguća, pre svega strukturnim reformama, koje će podržati nastavak rasta investicija, konkurentnosti, profitabilnosti i zaposlenosti. To će nam omogućiti da očuvamo postignute rezultate i odgovorimo na buduće izazove", zaključila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track