Najnovije vesti

MINISTAR ANTIĆ: EPS nije tražio poskupljenje struje, videćemo šta će pokazati matematika za 2019!
Foto: Shutterstock

posle posete misije mmf

MINISTAR ANTIĆ: EPS nije tražio poskupljenje struje, videćemo šta će pokazati matematika za 2019!

Biznis

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije nije za sada podnela zahtev za povećanje cene električne energije, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

 

On je rekao da je tema poskupljenja struja bila daleko više prisutna u medijima nego što je bila deo razgovora sa MMF.

 

"Međunarodne finanisjke institucije uvek preporučuju da Srbja kao zemlja koja ima najnižu cenu električne energije u Evropi da tu cenu koriguje, i mi im uvek kažemo da to mora da bude deo ozbiljnih matematika, analiza", rekao je Antić.

"Turski tok" za sigurno snadbevanje gasom

 

Srbija je počela još jednu stratešku investiciju - gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka", što će joj omogućiti sigurno snadbevanje gasoma, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. On je za RTS ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

"Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom, rešava sve one rizike s kojima smo se suočavali do sada, a postaje i tranzitna država kada je gas u pitanju. Srbija će od toga ostvarivati prihode i Srbija kroz ovo otvara mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu gasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje", istakao je Antić.

Dodaje da su radovi podeljeni na četiri deonice koje će se cevima ispod reka Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar navodi da su već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno na izgradnji tog gasovoda.

"Prve količine cevi počele su da stižu, one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija, realizuje taj projekt u skladu s dinamikom i našim očekivanjima", dodao je Antić.

Ni s finasiranjem ne očekuje probleme, 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" - domaći "Srbijagas" i ruski "Gasprom", dok je ostalo projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekao je Antić.

Ponovio je da EPS nije podneo zahtev za poskupljenje struje.

 

"Mi imamo aranžman sa Svetskom bankom i obavezu da razmatramo sve finansijske paramentre koji će garantovat finansijsku održivost Elektroprivrede Srbije i njihove performanse da mogu da investiraju, održavaju sistem. Tako da svake godine mi sa Svetskom bankom imamo matematiku na osnovu koje se analiziraju svi ukupni parametri od naplate, gubitaka, stanja na ukupnom tržištu do efikasnosti upravljanja", rekao je Antić.

 

Cena električne energije, kako je podseto, nije povećana 2018. "Šta će pokazati matematika za 2019. godinu, to ćemo videti", zaključio je Antić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...