U TREZORU NBS SE TRENUTNO NALAZI 20,8 TONA ZLATA! Tabaković: Razmatramo NOVU kupovinu!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Guvernerka narodne banke srbije

U TREZORU NBS SE TRENUTNO NALAZI 20,8 TONA ZLATA! Tabaković: Razmatramo NOVU kupovinu!

InfoBiz -

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se u trezoru nalazi ukupno 20,8 tona zlata i da se razmatra mogućnost za kupovinu nove količine.

"NBS kao fiskalni agent Srbije ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata. I takav savet predsednika Srbije o kupovini zlata je dobrodošao", kazala je Tabaković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kraju posete misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dodala je da je od 2012. godine, zaključno sa današnjim danom, NBS kupila blizu sedam tona zlata.

"Nastavićemo da uvećavamo finansijsku stabilnost i stabilnost države time što ćemo menjati strukturu deviznih rezervi koje su na istorijski viskom nivou i iznose više od 11,5 milijardi evra", rekla je Tabaković.

Istakla je da "postoje ciljevi kada je reč o kupovini zlata i da će se razmotriti okolnosti na tržištu" i poručila gradjanima Srbije da NBS i Vlada Srbije saradjuju po svim pitanjima, a posebno po pitanju kupovine zlata.

Guverner je podsetila da je do 2005. godine prodato deset tona zlata, a da se od tog zlata nasledjenog iz prethodnog vremena samo se jedna tona čuva u Bazelu.

"Sve što je u medjuvremenu kupila Srbija i od kada sam ja guverner čuva se u trezoru NBS", rekla je Tabaković.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track