MINISTAR ANTIĆ NAJAVIO: Turski tok prolaziće kroz 23 opštine u Srbiji, planira se izgradnja trase gasovoda Beograd-Banja Luka
Foto: Beta MIloš MIškov

nastavak turskog toka kroz srbiju

MINISTAR ANTIĆ NAJAVIO: Turski tok prolaziće kroz 23 opštine u Srbiji, planira se izgradnja trase gasovoda Beograd-Banja Luka

InfoBiz -

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će projekat izgradnje Turskog toka kroz Srbiju imati nekoliko izlaznih tačaka iz naše zemlje, a kao nastavak ovog projekta planira se izgradnja trase gasovoda Beograd - Banja Luka.

Deonica Turskog toka kroz Srbiju dugačka je 403 kilometara, cevi budućeg gasovoda ulaziće u našu zemlju kod Zaječara, a izlaziti kod Horgoša prolazeći kroz 23 opštine.

"Sledeći korak iz tog gasovoda je projekat Beograd-Banja Luka što bi podrazumevalo obezbeđivanje gasom Bosne i Hercegovine", rekao je Antić gostujući na Pinku.

Ministar Antić je objasnio da kada je reč o razvoju Turskog toka, postoji nekoliko redosleda prioriteta.

Prvi prioritet je, kaže, povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor, sa 450 miliona metara kubnih gasa na 750 miliona kubika.

U planu je i skladište Itebej kapaciteta oko jedne milijarde metara kubnih, a zatim i skladište kod Pančeva, Tilva, rekao je ministar energetike.

Govoreći o realizaciji Turskog toka u Srbiji, Antić je ocenio da će ovaj projekat povećati zadovoljavanje potreba industrije u Srbiji i uticati na dolazak novih investitora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track