ŠANSA ZA SRBE BEZ POSLA, SLOVENIJI POTREBNA RADNA SNAGA: Najviše im fale lekari, zidari i trgovci, ali i šoferi i varioci! Prosek im je 1.000 evra, a ovo su USLOVI
Foto: AP/Ilustracija

blizu kuće

ŠANSA ZA SRBE BEZ POSLA, SLOVENIJI POTREBNA RADNA SNAGA: Najviše im fale lekari, zidari i trgovci, ali i šoferi i varioci! Prosek im je 1.000 evra, a ovo su USLOVI

InfoBiz -

Posle daleke Australije, koja je ponovo aktuelna, i već dobro poznatih gastarbajterskih destinacija po Evropi, šansu za posao možete naći i u Sloveniji. Ovoj zemlji, koja nam je relativno blizu, prvenstveno su potrebni građevinci, zdravstveni radnici i trgovci.

Naime, kako pokazuju podaci Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, deficitarna zanimanja u prva četiri meseca ove godine pre svega su u domenu građevinarstva (potrebno 9.072 radnika), zatim u oblasti proizvodnih aktivnosti (8.993), na trećem mestu su zdravstvo i socijalna zaštita (5.376), na četvrtom mestu je kategorija podvedena pod "razno" - tu nedostaje 4.885 "raznih" radnika. Slede trgovina i održavanje, sa 4.255 potrebnih radnika.

Da zaista nedostaje lekara u Sloveniji govori podatak da bolnicama na poziv upomoć priskaču anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

foto: Profimedia

Statistika o slobodnim radnim mestima, odnosno o potražnji poslodavaca za radnicima u Sloveniji dalje pokazuje da je transport i skladištenje potrebno 3.760 ljudi, za uslužne delatnosti poput keteringa nedostaje čak 3.479 ljudi i u domenu obrazovanja fali 3.047 radnika.

Nešto manja potražnja je za naučnicima (1.913) i radnicima u javnoj upravi (1.782), a za ostale delatnosti prikazane u grafikonu, brojke su značajno manje.

Ipak, kako se napominje na sajtu Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, oni nemaju poptuno precizne podatke o svim slobodnim radnim mestima u zemlji, jer je 12. aprila 2013. godine stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o regulaciji tržišta rada, kojim je ukinuta obavezna registracija upražnjenog radnog mesta u Institutu. Poslodavci koji ne pripadaju javnom sektoru, dakle mogu da otvore radno mesto i ne informišu Zavod o tome.

Kad podvučete crtu, to za radnika zainteresovanog da ode u Sloveniju znači da je radnih mesta verovatno i više od onih koji se mogu naći u evidenciji Zavoda.

foto: Profimedia

Tako, za otvorenu poziciju možete saznati i na preporuku, a ni sajtova sa oglasima "posao u Sloveniji" i "rad u Sloveniji" - ne manjka.

Kako se može videti na sajtovima za zapošljavanje trenutno su aktivni konkursi za kuvara u domu za stara lica u Sloveniji, frigomehaničara, električara, profesionalnog vozača autobusa, radnika u vešeraju...

- Uslov za dobijanje radne dozvole i rad u Sloveniji je da srpski radnik prethodno bude prijavljen na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, kako bi država mogla da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu - rekao je Grega Malec, vođe Sektora za radnu imigraciju slovenačkog ministarstva rada.

Pojasnio je da radnik koji želi da se zaposli u Sloveniji ne sme da bude zaposlen u Srbiji i da mora da bude prijavljen na birou za zapošljavanje makar i samo na jedan dan, zbog pomenute evidencije.

foto: AP/Ilustracija

Malec je tada naglasio da su u Sloveniji tražena zanimanja uglasnom zanatskog profila i da se najviše traže elektrotehničari, varioci, vozači kamiona, kuvari i magacioneri.

Što se plate u Sloveniji tiče, kako može saznati na sajtovima koji informišu buduće iseljenike o iskustvima onih koji su taj korak već napravili, prosečna mesečna plata u Sloveniji iznosi oko 1.070 evra, ali stranci u Sloveniji, posebno oni sa nižim stepenom obrazovanja, moraju biti spremi na manja primanja, a najverovatnije i minimalac, koji je od ove godine povećan na 667 evra. Najavljeno je i da će naredne godine biti povećan na 700.

Međutim, kako pokazuju oglasi za poslove ovoj zemlji, moguće je ostvariti platu i između 1.500 i 1.800 evra, a privremeni smeštaj za radnike je obezbeđen.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track