APR: Pokrenuta likvidacija 7.500 privrednih društava
Foto: Instant Google street view

po službenoj dužnosti

APR: Pokrenuta likvidacija 7.500 privrednih društava

InfoBiz -

BEOGRAD - Agencija za privredne registre (APR) pokrenula je prinudnu likvidaciju kod 7.500 privrednih društava i najavljuje pokretanje tog postupka kod još 15.500 preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju APR-a, postupak prinudne likvidacije pokrenut je juče kod 7.500 društava kod kojih su se ispunili razlozi propisani Zakonom o privrednim društvima, jer nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne godine, 2015. i 2016, do kraja poslovne 2017. godine.

APR dodaje da će narednih dana nastaviti sa ovim poslom i da će pokrenuti postupak prinudne likvidacije kod preostalih oko 15.500 društava, kako bi se iz pravnog života isključili subjekti koji ne posluju u skladu sa zakonom, sa ciljem da se poveća pravna sigurnost poslovanja i podigne nivo transparentnosti privrede.

Postupak prinudne likvidacije po službenoj dužnosti sprovodi registrator privrednih subjekata, donošenjem rešenja o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno privredno društvo, na osnovu koga se društvo prevodi u status u prinudnoj likvidaciji, koji se objavljuje uz poslovno ime društva, objašnjavaju iz APR-a.

Istovremeno se objavljuje oglas o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno društvo u neprekidnom trajanju od 60 dana, na sajtu APR-a (www.apr.gov.rs), u Registru privrednih subjekata, u odeljku: Pretraga podataka, na linku: Pretraga oglasa i obaveštenja.

Tek nakon isteka propisanog roka od 60 dana, registrator će preduzeti sledeći korak i u narednom roku od 30 dana brisaće navedena društva po službenoj dužnosti.

Od datuma prelaska u status društva u prinudnoj likvidaciji, odnosno od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, društva mogu da nastave sa radom, ali ne mogu da preduzimaju nove poslove već samo da završavaju započete, uključujući i izmirenja dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i obaveze prema zaposlenima.

Ne isplaćuje se učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina društva može raspodeljivati članovima društva pre brisanja društva iz registra.

Svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji, prekidaju se, a društvo ne može ni da registruje promene podataka u Registru privrednih subjekata od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji na sajtu APR-a, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track