AMG "SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU" UŽIVO Obnovljiv izvor enegrije bi koštao isto, ako ne i manje od sistema koji koristi fosilno gorivo (KURIR TV)
Foto: Printscreen

bezbednost u regionu

AMG "SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU" UŽIVO Obnovljiv izvor enegrije bi koštao isto, ako ne i manje od sistema koji koristi fosilno gorivo (KURIR TV)

InfoBiz -

Kompanija „Adria Media Group“ organizovala je danas „SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU“ pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Srbija je na najvećem regionalnom samitu o energetskoj bezbednosti bila domaćin najvećim državnim zvaničnicima u regionu, kao i ekspertima, predstavnicima institucija, organizacijama, kompanijama i medijima.

Konferenciju je svečano otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije.

PANEL 3: GROWNING GREEN: RAST ODRŽIVIH IZVORA ENERGIJE JE DIREKTNA EKONOMSKA KORIST I INVESTICIJA U BUDUĆNOSTI

15:55 - Podsetio bih prisutne da smo mi kao ministarstvo 2013. godine predložili, odnosno, Skupština je usvojila Zakon o efikasnom korišćenju energije. Uveli smo sistem energetskog menadžmenta kroz taj zakon koji svim velikim potrošačima nameće obavezu, bilo da su iz javnog ili privatnog sektora, da počnu da štede energiju, izjavio je Prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije.

foto: Vladimir Šporčić

15:46 - Ono što je nama bilo interesantno u prvoj fazi projekta naših programa, između 2014. i 2017. godine jeste da implementiramo projekte inovativne za ove ovde uslove i da pokažemo da u suštini ti projekti jesu mogući. Na primer, projekat "Javnog privatnog partnerstva", gde je privatni partner investirao u novu opremu u Pirotu i prema ugovoru, u narednih 15 godina isporučuje toplotnu energiju. Na prvi pogled zvuči jednostavno, ali nama je bilo potrebno tri godine da se takav projekat implementira. Lokalne samouprave sa kojima smo sarađivali, kao što su Pirot, Priboj, Vrbas, Kragujevac - imaju kapacitet u suštini, ali je proces jednostavno dugačak.

Dobrim studijama i tehničkom opremom sve sumnje mogu da se otklone.

Ukoliko želite bilo kakvu promenu da napravite, morate da se konsultujete sa lokalnom samoupravom, rekla je Milica Vukadinović.

foto: Printscreen

15:34 - Strateški pristup je neophodan da bi se rezultat dobio. Zelena ekonomija onda pravi pristup i fokus na zelenu energetiku, obnavlja izvor i energetsku efikasnost. Vlada Austrije, EBRD su zajedno obnovile fond za obnovljive izvore u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja, tj. daljinskim sistemima energetike i buđenje obnovljive energije bi upravo moglo da pomogne u svim aktuelnim oblastima u vezi sa energijom i grejanjem, rekao je Bojan Bojanović i dodao da obnovljiv izvor energije može da ima istu, ili čak i nižu cenu od sistema koje koriste fosilno gorivo.

foto: Printscreen

15:27 - Rezultat može da se napravi ako da svoje malo, ali kada spojimo državu, privredu i civilno društvo. To je jedina dobitna kombinacija. Prošle godine smo oborili novi rekord, a to je 245 miliona gotovih proizvoda, što je za 1% više nego godinu pre. Od tih 245 miliona, čak 200 miliona pakovanja je bilo zapakovano u pakovanje od recikliranog kartona. To je nešto čime se ponosimo i zbog toga naša partnerska kompanija dobija podsticaj lokalne vlade.

Do svega toga nismo mogli da dođemo bez zaposlenih.

foto: Printscreen

15:24: "Ponosni smo na čistotu vode koja izlazi iz naše pivare", rekla je Slobodanka Cucić, menadžerka korporativnih poslova, Apatinska Pivara Molson Cors Company

15:18 - "Hemofarm" ima električna vozila unutar kompanije. Trudimo se da crpimo vodu iz sopstvenih resursa."

PANEL 2: ODRŽIVA (RE)KONSTRUKCIJA: ENERGETSKA TRANZICIJA I PUT KA NAJBOLJEM ENERGETSKOM MIKSU

13.45 - Rešenja koja se budu prihvatila ne mogu se bazirati samo na pozitivnim tehničkim rešenjima istakao je Milan Zdravković, izvršni direktor Operatora Distributivnog Sistema JP Srbijagas.

13.11 - Mi imamo želju da domaće kompanije mogu da se ravnopravno takmiče u ovoj oblasti sa drugim kompanijama. Mislim da moramo biti realni - kada govorimo o energetici ovde se ne radi samo o jednoj dimenziji. Tu ima m i ekonomije i geopolitike...

13.05 - Srbija ima negde oko 30 odsto energetske zavisnosti što se najviše odnosi na naftu i gas. Veoma je bitno da znamo šta se od nas zahteva i traži, istakla je Mirjana Filipović.

12.52 - Razvoj energetike na ovim prostorima je počela pre nekih 130 godina. Ti energetski objekti su se pravili pored kasarna ili nekih privrednih objekata. Elektroenergetika se ovde razvila posle Drugog svetskog rata. E a sad je pitanje - šta dalje? EU ide ka obnovljivim izvorima, rekao je Željko Ratković, direktor „Direkcije za investicije“ Elektroprivrede Republike Srpske

12.48 - Vidimo da obnovljivi izvori se pojavljuju, da gasovod dolazi u Srbiju, vidimo regulatorne promene... Čitav sistem se pokreće što je veoma važno za živi scenario za Srbiju, rekao je Udo Eichlinger Generalni direktor Siemensa.

12.44 - Mi svi priželjkujemo ekonomski rast ali ne po cenu povećanja potrošnje energije. Kako to uraditi? Integralno će se praviti strategija ekonomskog razvoja. rekla je Maja Matejić, portfolio menadžer, "Energetika UNDP"

12.38 - Srbija kao zemlja koja teži da postane član EU svoje planove u vezi sa energetskom politikom moraće da usklađuje sa evropskim propisima, rekao je Aleksandar Jakovljević direktor Sektora za strategiju JP EPS

foto: Printscreen

12.37 - Trudimo se da ispoštujemo sva pravila koja pred nas stavlja Evropska komisija i Energetska zajednica. Potrebno je sagledati socijalnu dimenziju energetskih tranzicija, rekla je Mirjana Filipović državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije

1 / 5 Foto: Vladimir Šporčić

PANEL 1: ENERGETSKA STABILNOST I SARADNJA U REGIONU

11.45 - Mi nećemo lako izaći iz lignita i on je okolnost na koju moramo računati u regionu. Odgovorna politika prema uglju ali i snažan zamajac prema obnovljivim vidovima energije, rekao je Antić.

11.42 - Moramo biti svesni vremena koje dolazi, i moramo da pokušamo da razumemo na kom polju će se voditi ta energetska utakmica. Cilj je da probamo da izbalansiramo naše sisteme, istakao je Antić.

11.38 - Ključno je da razumemo da nijedna od naših država ne može 365 dana u godini da proizvodi onoliko energije koliko je nama potrebno. E zbog toga mi moramo da se povezujemo i da sarađujemo, rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike Srbije.

11.32 - Mislim da je neophodno graditi razumevanje među zemljama u regionu. Mi imamo u toku realizaciju dva vetroparka. Planiramo i izgradnju solarnih elektrana. Takođe, razvijamo i projekte izgradnja hidroelektrana. Tu posebno ističem saradnju sa Srbijom u izgradnji tri hidroelektrane, istakao je Đokić.

foto: Printscreen

11.30 - Želim da zahvalim na prilici da budem učesnik ovog važnog samita. Republika Srpska kao deo BiH je definisala svoj plan stvaranja potpune energetske bezbednosti i sigurnosti. U isto vreme uvažavamo evropske smernice u ovoj oblasti, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

11.20 - Jedna od tema koju sam hteo da pokrenem je skladištenje energije. A to je od suštinske važnosti kada želimo da koristimo obnovljive izvore. Razgovarali smo i razgovaraćemo o tranziciji. Dekarbonizacija je bolan i dugačak proces. Mi moramo te elektrane na ugalj da zamenimo sa nečim. Dekarbonizacija je i socijalni problem, istakao je Anton.

foto: Printscreen

11.17 - Svi smo svesni da idemo ka inovacijama, dekarbonizaciji... Ovo je vreme velikih tehnoloških izazova. Treba da delimo iskustva i dobru praksu. Ovo ističem jer ranije nismo imali običaj to da radimo, rekao je Anton Anton ministar energetike Rumunije

11.12 - Bugarska proizvodi električnu energiju ali imamo puno izazova sa kojima se suočavamo. Sve zemlje u regionu treba da se ujedine i doprinesu interkonektivnosti samog regiona. Jako puno radimo na razvoju električne energije, rekla je Petkova.

11.08 - O proširenju gasnog sistema ona ističe da će ovaj projekat omogućiti stabilnost snadbevanja.

"Bugarska poštuje sve evropske zakone i procedure. Završili smo tenderske procedure za implementiranje projekta. Ovaj projekat će imati veliki regionalni uticaj", rekla je Petkova.

foto: Printscreen

11.05 - Posebno želim da pozdravim organizatore, ministra Antića kao i sve moje prisutne kolege. Hoću da istaknem da samo kada zajedno radimo na infrastrukturnim projektima možemo da prevaziđemo izazove, rekla je Temenuška Petkova, ministarka energetike Republike Bugarske.

11.00 - "Možda Crna Gora nije pravi sagovornik na temu gasa. Ipak ono što mi se čini da je zajedničko našim država je da smo mi sklapanjem sporazuma o formiranju energetske zajednice krenuli na put ka EU", rekla je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore.

Ona kaže da svi moramo poštovati jednaka tržišna pravila.

"Ono što je karakteristično za Crnu Goru je da je prva u regionu prešla prva na tržišno finansiranje obnovljivih vidova energije. Mi kao država garantujemo samo otkup ali ne i podsticajnu cenu. Mi smo u poslednjih desetak godina imali oko 250 miliona evra u obnovljive izvore energije", rekla je Sekulić.

IZ OBRAĆANJA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA MAĐARSKE:

foto: Vladimir Šporčić

10.47 - Saradnja u ovom regionu će osnažiti i poziciju same Evrope. Želim da se zahvalim našim srpskim prijateljima na pozivu. Još jednom da naglasim da kada je energetska sigurnopst u pitanju, nacionalni interes je na prvom mestu.

10.40 - Nacionalni intzeresi moraju nam biti na prvom mestu. Pripremamo potrebne mere kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve u saradnji sa Bugarskom i Srbijom.

1 / 8 Foto: AMG

IZ OBRAĆANJA MINISTRA ANTIĆA:

10.35 - Apsolutno je sjajna stvar što danas imamo ovde divne goste a verujem da smo svi svedoci jedne sjajne saradnje. Želim da im se zahvalim ali i svima vama koji ste podržali ovaj skup.

Sve čestitke ADRIA Media Grupi, gospodinu Žeželju posebno. Imate sjajne saradnike.

foto: AMG

10.32 - Sa Rumunijom imamo Đerdap, naše zajedničko blago kao i veliki broj zajedničkih planova.

Mi se radujemo svim uspesima koje Rumunija ima.

Imamo veliki broj projekata i sa Bugarskom i sa Mađarskom. Sa njima razvijamo veliki gasovod i sve tri strane su se složile da sve ide dobro a prve količine gasa možemo očekivati da poteku 2020. godine.

10.30 -. Imamo veliki broj zajedničkih projekata i sjajnu razvojnu energetsku politiku.

Jedan od njih je Transbalkanski koridor. On ide sa istoka ka jugu Evrope i na našu veliku sreću prolazi kroz naše teritorije.

foto: AMG

10.27 - Energetika je danas geostrateško i geopolitičko pitanje. Mi kao države ali i naši energetski sistemi su spremni da sarađuju.

Nalazimo se u vremenu punog izazova, energetski sistem doživljava tranziciju. Naša saradnja je važna kako bismo imali zajedničke odgovore na izazove koji slede.

10.25 - U energetici mi imamo jednu obavezu da sarađujemo, da ostvarujemo zajedničke planove. Energetika nije kao neke druge oblasti gde vi možete da podvučete crtu i da kažete - E dovde me ne interesuje.

Puno smo uložili da imamo dobre regionalne odnose kada je energetika u pitanju.

10.23 - Čestitke organizatorima na ovom samitu.

foto: Kurir

(Promo - tekst / Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track