sa srbijom gradi 3 hidroelektrane

ĐOKIĆ NA SAMITU ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU: Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta (FOTO, KURIR TV)

InfoBiz -

Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta pre svega na većoj eksploataciji vode, a zatim i sunčeve energije i vetra, rekao je danas u Beogradu ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je na "SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU" kompanije "Adria Media Group" istakao da Srpska raspolaže sa sva tri izvora-voda, sunce i vetar i da namerava da ih i iskoristi.

On je, na panelu sa kolegama iz Srbije, Rumunije, Crne Gore i Bugarske, rekao da je u Srpskoj u toku realizacija projekta dva vetroparka, snage 100 megavata, te izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti intenzivirane aktivnosti na njihovoj izgradnji.

Đokić je napomenuo da će te aktivnosti u 2020. godini biti vidljivije.

Prema njegovim rečima, planira se i izgradnja novih solarnih elektrana na području Hercegovine.

- Mislim da možemo da dostignemo kapacitet od 200 megavata energije iz solarnih elektrana - rekao je Đokić na samitu, koji je otvorio ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske podsetio je da će Srpska sa Srbijom da gradi tri hidroelektrane u gornjem toku Drine - "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

Đokić je rekao da je na tim poslovima postignut visok stepen i ekonomske i političke saradnje u Srpskoj i Srbiji, te izrazio očekivanje da bi do kraja godine, kako je rekao, u fizičkom smislu mogla da počne izgradnja Buk Bijele.

Prema njegovim rečima, sve tri hidroelektrane imaju instalisanu snagu od oko 200 megavata.

- To će biti od velike važnosti, ne samo za Srbiju i Srpsku, nego je to i pitanje naše spremnosti za regionalnom saradnjom - rekao je Đokić.

Đokić je naglasio da Srpska želi i da sa Hrvatskom gradi hidroelektranu u projektu "Dubrovnik dva".

- Mislim da je neophodno graditi razumevanje među zemljama u regionu - rekao je Đokić, napominjući da je Srpska u BiH definisala svoj plan stvaranja potpune energetske bezbednosti i sigurnosti i da u isto vreme uvažava evropske smernice u ovoj oblasti.

Srbija je danas domaćin najvećeg regionalnog samita o energetskoj bezbjednosti, na kojem učestvuju resorni minstri iz zemalja regiona, kao i eksperti, predstavnici institucija, organizacija, kompanija i medija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track