ČADEŽ: Za godinu dana 40 kompanija iz EU investiralo u Srbiju
Foto: Zorana Jevtić

otvoreno 19.000 radnih mesta

ČADEŽ: Za godinu dana 40 kompanija iz EU investiralo u Srbiju

InfoBiz -

U periodu između dva izveštaja EU o napretku Srbije, 40 kompanija iz zemalja članica u Srbiju je direktno investiralo više od 400 miliona evra i otvorilo 19.000 radnih mesta, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"To pokazuje da su velike evropske kompanije Srbiju još više nego ranije prepoznale kao mesto gde se osećaju sigurno, mogu da zarade, gde imaju dobru radnu snagu, pametne inovativne ljude i da iz Srbije izvoze u ceo svet", rekao je Čadež novinarima na predstavljanju izveštaja EU o Srbiji u PKS.

On je rekao i da je u proteklih godinu dana značajno porasla trgovina uslugama, odnosno izvoz u zemlje EU, a da je napredak vidljiv i intenzivan još od sticanja statusa kandidata.

Takođe od 2012. godine, kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU zaključno sa prošlom godinom, naš robni izvozni učinak na svetskom tržistu povećan je 86,3 odsto, odnosno sa 8,7 milijardi evra u 2012. skočio je na 16,3 milijardi evra u 2018. godini, dodao je Čadež.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

Izvoz u zemlje EU je udvostručen, naveo je on. U 2012. iznosio je 5,4 milijarde evra, a 10,9 milijardi evra dostigao je u 2018. godini.

Čadež je istakao da je izvoz usluga u svet porastao 94 odsto, odnosno sa 3,1 na šest milijardi evra uz povećanje suficita gotovo deset puta.

Predsednik PKS je kazao i da smo 2012. godine privukli milijardu evra stranih direktnih investicija, a prošle godine priliv investicija iz sveta i iz EU bio je 3,5 puta veći.

Investicije iz EU u 2012. bile su 624 miliona evra, a u 2018 2,1 milijardu evra.

On je dodao da je napredak vidljiv i u finansijskim rezultatima poslovanja privrede. Privreda Srbije je 2012. godine beležila gubitak od 87 milijardi dinara, a 2018. godinu završila je sa dobiti od oko 500 milijardi dinara, naveo je Čadez.

On je rekao da je važno da se razgovara o tome kako zajedničkim trudom mogu da se ubrzaju reforme i dodao da će PKS kroz učešće u radnim grupama dati doprinos uzradi zakonskih okvira i rešenja kada su u pitanju važne oblasti, poput pitanja javnih nabavki i oblasti zaštite konkurencije.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

"Važno je da pomažemo donosiocima odluka i da stvari učinimo boljim i bržim i da ekonomski rastemo", podvukao je Čadež.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da izveštaj EU predstavlja sliku svega što je u izveštajnom periodu Srbija uradila. On je rekao da nema oblasti u kojoj Srbija nije ostvarila neki napredak, tačnije u 21 oblasti, a da u poslednjih godinu dana jedino nije ostvaren napredak u oblasti javnih nabavki, zaštiti konkurencije i slobodi medija.

Fabrici je istakao da je makroekonomska situacija pozitivna i da se to prenosi i na privredni rast, odnosno da je najznačajniji napredak ostvaren i oblasti makroekonomske i fiskalne politike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track