MINISTARSTVO FINANSIJA PRIPREMA NOVI ZAKON: U lični bankrot do kraja 2020.
Foto: Shutterstock

Saznajemo

MINISTARSTVO FINANSIJA PRIPREMA NOVI ZAKON: U lični bankrot do kraja 2020.

InfoBiz -

Stečaj Propis će olakšati položaj dužnika kojima je to neophodno i gde je to opravdano, ali i ponuditi alternativne načine za smanjenje duga na efikasan i pojednostavljen način

Država će do kraja 2020. godine predložiti zakon o stečaju preduzetnika, što će stvoriti uslove za izradu propisa za uvođenje ličnog bankrota pojedinaca, potvrđeno je Kuriru u Ministarstvu finansija.

Nakon donošenja tog propisa građani će dobiti šansu da, kad zapadnu u dužničku krizu, proglase lični stečaj i na taj način izbegnu izvršitelje i sačuvaju krov nad glavom.

Naime, iz Ministarstva finansija objašnjavaju da Srbija, kao zemlja kandidat, ima obavezu usklađivanja regulative i u oblasti tzv. stečaja preduzetnika.

- U skladu s tim, a prema Programu za rešavanje problematičnih kredita za period 2018-2020. godine, kreiranje nacrta pravnog okvira za uvođenje stečaja preduzetnika predviđeno je do kraja 2020. godine. Uspešna implementacija stečaja preduzetnika trebalo bi da stvori uslove za kreiranje pravnog okvira za uvođenje tzv. ličnog bankrota, pošto se stečajni okvir za preduzetnike u uporednom pravu često, ali ne i uvek, na sličan način primenjuje i na fizička lica - ističu u ministarstvu.

Dodaju da su u ovom trenutku konsultacije i rad na uvođenju stečaja preduzetnika i fizičkih lica u ranoj fazi, tako da je previše rano pričati o konkretnim zaključcima.

- U ovoj fazi, uvođenje instituta ličnog bankrota se sagledava u odnosu na postojeći zakonski okvir, praksu, kapacitete sudova i drugih organa, kao i ekonomske, socijalne i druge specifičnosti okruženja. Usvojeno rešenje treba da ponudi adekvatan okvir koji će olakšati položaj dužnicima kojima je to neophodno i gde je to opravdano, kao i alternativne načine za smanjenje duga na efikasan i pojednostavljen način. S druge strane, rešenje treba da podstakne poverioce da adekvatno odmeravaju rizik prilikom odobravanja kredita, ali i da se suoče s realnošću, priznaju realizovane gubitke i prestanu s pokušajima namirenja u slučajevima kada je to suštinski nemoguće - objašnjavaju u ministarstvu.

BROJKE 4,48 odsto kredita odobrenih stanovništvu je problematično 5 godina je prosečan rok trajanja ličnog bankrota u EU

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track