Najnovije vesti

SRPSKI VOZOVI SU SE MODERNIZOVALI: Posle 40 godina na prugama 16 novih lokomotiva (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanja Valič

tehnološki napredak

SRPSKI VOZOVI SU SE MODERNIZOVALI: Posle 40 godina na prugama 16 novih lokomotiva (FOTO)

Biznis

U železničkoj stanici Resnik danas su u saobraćaj puštene nove "Simensove" Vektron lokomotive, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da Vlada Srbije ulaže u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor.

foto: Tanjug/Tanja Valič

U nabavku novih 16 lokomotiva uloženo je 64 miliona evra, a Mihajlović je prisustvovala njihovom puštanju u saobraćaj novih lokomotiva, preduzeća "Srbija kargo", i porucila da nema ničeg važnijeg od rekonstruisanih pruga i novih vozova.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Naš cilj je da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor. Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obučene mašinovođe, kao i da pratimo tehnološki napredak u svetu", kaže Mihajlović.

Naglasila je da se mora nastaviti ulaganje, da predstoji još dosta posla kako bi se za najviše pet do šest godina kompletno modernizovao železnički Koridor 10.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Danas to mnogima zvuči neverovatno, ali je zvučalo neverovatno i 2014. sve što smo do sada uradili na modernizaciji železnice", kaže Mihajlović.

Podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, posle skoro 40 godina i 16 teretnih lokomotiva, te istakla važnost zapošljavanja mladih mašinovođa.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u Srbija kargu je bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa. U prethodnom periodu obnovljeno je oko 500 kilometara pruga, a još oko 500 kilometara pruga biće obnovljeno u toku ove i iduće godine", navela je Mihajlović.

V.d. generalnog direktora "Srbija karga" Dušan Garibović rekao je da su nove, najsavremenije lokomotive nabavljene uz podršku Vlade Srbije, potpredsednice Vlade, resornog Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Od danas najmlađa lokomotiva Srbija karga nije stara 38 godina, već sa 16 novih lokomotiva izlazimo u susret potrebama svih investitora koji koriste usluge železnice", rekao je Garibović.

Generalni direktor kompanije "Simens" u Srbiji Udo Ajhlinger kaže da će lokomotive koje su isporučene "Srbija kargu" to preduzeće biti veoma konkurentno u prevozu tereta na železničkom Koridoru 10, ali i van tog koridora.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...