ČADEŽ PORUČIO INVESTITORIMA U LONDONU: Vredi ulagati u Zapadni Balkan!
Foto: F.T.

Mogućnosti za investiranje ogromne

ČADEŽ PORUČIO INVESTITORIMA U LONDONU: Vredi ulagati u Zapadni Balkan!

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je, danas u Londonu, potencijalnim investitorima iz sveta da je Zapadni Balkan region vredan njihovog ulaganja.

"Ko na Zapadnom Balkanu investira u narednih pet do sedam godina, svaki uloženi evro isplatiće mu se mnogo više nego u bilo kom drugom regionu evropskog kontinenta“, rekao je Čadež pred vodećim menadžerima više od 70 multinacionalnih korporacija, okupljenih na poslovnom forumu u organizaciji Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke i „Fajnenšel tajmsa“.

Među učesnicima ovog skupa bile su globalne kompanije, kao Siemens ili Rio Tinto, investicione banake i fondovi poput Morgan Stanley, Nomura, MUFG Bank, State Bank of India, Commerzbank, BNP Paribas, BC Partners i MidEuropa Partners, predstavnici Londonske berze, konsultantskih kuća, marketinških i agencija koje se bave istraživanjem tržišta.

Čadež je istakao da je ovo bila prilika i za konkretne razgovore sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja i investicione prilike na Zapadnom Balkanu, ali i za prezentaciju uspešnih kompanija iz regiona.

Poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana u Londonu su predstavile kompanije iz svih ekonomija regiona, među kojima veliki regionalni igrači: Moji Brendovi, ASA Prevent, Balfin i Agna grupa, Devolli Corporation, Lustica Development, Portonovi, IGM Trade, Confida, Mabetex, Kivo.

Mogućnosti za investiranje po rečima Čadeža su ogromne, a kao primer je naveo digitalnu ekonomiju, koja, kako je istakao, raste dvocifrenom brzinom, ne 10 već 20 i više odsto. Da naša ekonomija jeste vredna ulaganja, kaže, govori i primer Coca-Cole, koja je kupila kompaniju vrednu 200 miliona evra. Na forumu je bilo reči i o pristupnim pregovorima sa EU, a Čadež je istakao da je Zapadni Balkan već deo evropske ekonomije.

"Vezani smo trgovinom i proizvodnjom sa evropskim igračima i tako smo već deo Evrope“, naglasio je Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Učesnicima foruma „Investicione mogućnosti u brzorastućem regionu“ obratili su se i premijeri Srbije, Albanije i Severne Makedonije – Ana Brnabić, Edi Rama i Zoran Zaev, ministri zapadnobalkanskih vlada, predstavnici finansijskih institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Evropske investicione banke i međunarodnih kompanija.

Premijeri regiona saglasni su da je u povezivanju ključ bržeg ekonomskog razvoja i uspeha Zapadnog Balkana.

"Doprineli smo da region postane stabilniji, da se sve više povezuje. Ako tako nastavimo, pred nama je svetla budućnost“, naglasila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Premijerka je ukazala da Srbija iz godine u godinu napreduje, da je već više godina najuspešnija po privlačenju stranih direktnih investicija zahvaljujući reformama koje je sprovela. U prvih pet meseci zabeleženo je već 1,2 milijardi evra investicija u Srbiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rekordne prošle godine, istakla je Brnabić. Najavila je nastavak reformi i privlačenje ulaganja u oblasti kao što je kreativna industrija.

Albanski premijer Edi Rama ocenjuje da Zapadni Balkan prolazi kroz veoma interesantno vreme, da su rezultati reformi vidljivi, ali da je za veći rast neophodna intenzivnija regionalna saradnja i interakcija.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ističe da su zemlje regiona odlučne da se povezuju. Zajedničko tržište, po rečima Zaeva, zanimljivo je za investitore jer predstavlja tržište od 20 miliona stanovnika.

Generalni direktor „Simens mobilitija“ Arnulf Volfram istakao je da se isplate ulaganja u Zapadni Balkan, posebno u Srbiju, da su iskustva ove kompanije pozitivna i da može investitorima samo da preporuči ulaganje u region.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti takođe je ocenio da je region Zapadnog Balkana veoma zanimljiv za investitore i najavio da će ta institucija nastaviti da sarađuje sa vladama i ulagačima iz regiona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track