VELIKI USPEH U MEĐUNARODNOJ FINANSIJSKOJ UTAKMICI: Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi vrednu MILIJARDU EVRA
Foto: Tanjug/Rade Prelić

istorijski rezultat

VELIKI USPEH U MEĐUNARODNOJ FINANSIJSKOJ UTAKMICI: Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi vrednu MILIJARDU EVRA

InfoBiz -

Srbija je prvi put posle šest godina emitovala 10-godišnju evroobveznicu u vrednosti milijardu evra, i to na Londonskoj berzi, jednoj od najvažanihih i najvećih na svetu, po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kamata iznosi samo 1,619 odsto, rekao je Mali na konferenciji za novinare, ističući da je to "istorijski uspeh, nikada bolji rezultat, i najniža kamatna stopa ikada na desetogodišnje obveznice u evrima emitovane od strane Republike Srbije na međunarodom finansijskom tržištu".

Емитовање ове обвезнице, по историјски ниској стопи од 1,5% годишње, неће утицати на повећање јавног дуга јер се целокупан износ емисије користи за отплату обвезница деноминованих у доларима које су емитоване 2011. и 2013. године, по драстично вишим стопама - 7,25% и 4,875%, респективно, и које доспевају 2020. и 2021. године. Превремено се отплаћује 1,1 милијарду долара постојећих обвезница и тако ће се уштедети преко 3,8 милијарди динара само на камати коју би Република Србија плаћала до краја отплатног периода. С друге стране, преко 300 инвеститора из целог света показало је заинтересованост за српску државну обвезницу, што се до сада никада није десило и то је још једна потврда успеха економских реформи и резултата које је Република Србија постигла у свету.

A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

"Poređenja radi, cena obveznica denominovanih u dolarima iz 2011. i 2013. je bila 4,8 odsto i 7,5 odsto, a mi smo juče dobili 1,619 odsto", precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, pet puta niža cena za kapital koji smo dobili, znači pet puta veće poverenje investitora i međunarodnog finansijskog tržišta u hartije Republike Srbije i u reforme koje je sprovela Vlada Srbije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Milijardu evra od nove obveznice, objasnio je, biće iskorišćeno za prevremeni otkup ovih starih skupih obveznica denominovanih u dolarima, pri čemu će se uštedeti 3,8 milijardi dinara samo na kamati koju bi Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda.

Mali je dodao da je postignuta cena bolja čak i od obveznica zemalja u regionu koje imaju investicioni rejting i koje su članice Evropske unije.

"Ovo je neobezbeđena obveznica, dakle nemate nikakv kolateral, nikakvu garanciju koja je vezana za to, i kada uporedite druge zemlje čak i EU i regiona mislim da smo bolji od Rumunije, Bugarske, nisam siguran za Mađarsku, tako da imamo kredibilitet".

Prema njegovim rečima, delegacija Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, održala je niz sastanaka sa investitorima u Bostonu, Njujorku, Frankfurtu i u Londonu, nakon čega se 19. juna pristupilo prikupljanju ponuda.

"Ostvarena je tražnja od preko 6,4 milijardi evra od strane respektibilnih svetskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka uz veoma dobru geografsku disperziju", rekao je Mali, i podvukao činjenicu da je tražnja investitora za našom hartijom od milijardu evra čak šest puta nadmašila ponudu, odnosno ukupnu vrednost emisije.

"Preko 300 investitora je izrazilo svoju zainteresovanost, i to je najveća potvrda uspeha naših ekonomskih reformi i poverenja koje smo stekli, imajući u vidu da ljudi investiraju u narednih 10 godina u našu hartiju pod nikad boljlim uslovima. To znači da i oni veruju u sve ono što radimo i planiramo da radimo u narednom periodu", ocenio je.

Ministar je naveo da novom evroobveznicom ne samo da štedimo na skupim kamatama, već potvrđujemo i rejting naše zemlje.

"Na nama je velika obaveza da do kraja godine podignemo kreditni rejting Srbije bar za još jednu lestvicu, a u naredne dve godine da dobijemo investicioni rejting i time smo u potpunosti završili i reforme koje se odnose na finanijsko tržište i pokazali da neke stvari u Srbiji mogu da se promene", poručio je Mali.

Kao najvažniju dalekosežnu posledicu jučerašnjeg uspeha nove evroobveznice smatra to što je "država uvek reper za cenu kapitala, a ovako nizak iznos kamate za naše obveznice znači da će i naša preduzeća koja se zadužuju na međunarodnom tržištu imati nikada bolje uslove".

To za građane Srbije znači, kako kaže, da će investirati više i zapošljavati više i da će naša privreda rasti još brže.

"Ovo je veoma važan trenutak za razvoj naše privrede jer sada sa pravom možemo da kažemo da smo prave reforme sproveli na pravi način i da možemo da budemo optimisti kada je rast naše privrede u pitanju. Ova obveznica će doprineti daljoj fiskalnoj konsolidaciji kroz značajno smanjenje troškova kamata u budžetu Republike Srbije", zaključio je Mali.

Na pitanje da li će novac od nove obveznice biti iskorišćen za vraćanje kosovskih dugova, odgovorio je odrično.

"Emitovanje ove obveznice, po istorijski niskoj stopi od 1,5 procenata godišnje, neće uticati na povećanje javnog duga jer se celokupan iznos emisije koristi za otplatu obveznica denominovanih u dolarima koje su emitovane 2011. i 2013. godine, po drastično višim stopama, 7,25 odsto i 4,875 procenata, respektivno, i koje dospevaju 2020. i 2021. godine".

Prevremeno se otplaćuje 1,1 milijarda dolara postojećih obveznica.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track