MINISTAR MALI: Od pogodnosti koje smo dobili na Londonskoj berzi vratićemo stare dugove
Foto: Marina Lopičić

mudra odluka

MINISTAR MALI: Od pogodnosti koje smo dobili na Londonskoj berzi vratićemo stare dugove

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija pogodnosti koje je ostvarila uspešnom prodajom obveznica na Londonskoj berzi, iskoristiti da vrati stare dugove, koji su nasleđeni od prethodne vlasti.

Mali je u intervjuu za TV Prvu ocenio da ono što se desilo na međunarodnom tržištu, gde je Srbija prodala obveznice u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi, možda najvažniji događaj vezan za domaću privredu.

Ministar je objasnio da je Srbija izašla s obveznicima od milijardu evra na period od deset godina i dobila istorijski najnižu stopu od 1,619 odsto na godišnjem nivou u narednih 10 godina.

"Mi ćemo te jeftine pare koje smo dobili u potpunosti iskoristiti da vratimo stare skupe dugove koji su nasleđeni od prethodne vlasti. Cela milijarda ide na to. To je veoma mudra odluka, koja je odgovorno usmerena ka tome da ne povećavamo visinu našeg javnog duga, ali s druge strane, da jeftine kredite iskoristimo da vratimo skupe", naveo je Mali.

Ukazao je da su 2011. i 2013. obveznice prodavane uz kamatnu stopu od 7,25 odsto.

"Sada je 1,619, što je pet puta niže, povoljnije i jeftinije. To pokazuje koliko se srpska ekonomija promenila", rekao je Mali, dodajući da je Srbija na milijardu koju je emitovala imala tražnju od 6,4 milijardi.

Ipak, ministar je rekao da treba biti oprezan.

"Ovo je nama prvi put da izlazimo na međunarodno tržište posle 2013. godine. Prošli smo bolje nego što smo očekivali", poručio je Mali.

On je dodao da je na periodu od 10 godina Srbija uštedela stotine miliona evra, ističući da u Srbiju veruje veliki broj inevstitora na međunarodnom tržištu, koji je najžešći procenitelj uspeha ekonomskih reformi.

Mali je istakao da je obveznica od 1,619 odsto povoljnija po ceni i od Mađarske, Rumunije i Bugarske, dok su, kako je naveo, Hrvati dve lestvice iznad po pitanju kreditnog rejtinga.

"Kad uporedite veliki deo drugih zemalja koje su članice EU, mi smo i od njih bolji. To je ogroman, istorijski uspeh", rekao je Mali.

Ministar je istakao da je reper na međunaradonom tržištu država.

"Ako smo uspeli da ostvarimo 1,619, sva naša preduzeća koja za svoje investicione projekte i razvoj traže dodatno finansiranje, naći će ga po mnogo povoljnijim uslovima nego što je to bilo do danas", rekao je Mali.

Ministar je naglasio da je premija rizika zemlje, sa ovom obveznicom, smanjena na istorijski najniži nivo, što je, kako je naveo, signal za investitore da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje.

On smatra i da je ostvarljiv cilj da do kraja godine prosečna plata bude 500 evra, kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa ovim vestima koje su vezane za emisiju obveznica, sa stanjem u budžetu, sa skidanjem sa sive liste FATF potpuno otvaramo novu stranicu u našoj ekonomskoj istoriji. Mi nemamo prepreka za dalji razvoj", poručio je Mali.

Mali je sinoć za RTS ocenio i da je veoma važno što je Srbija skinuta sa sive liste FATF, pre svega zbog stranih investitora, i naglasio da takva odluka daje zeleno svetlo za otvaranje najmanje dve finansijska poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

"To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, kao i poglavlje 9, koje vezano za finansijske usluge", rekao je Mali, ističući da očekuje da će EU otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme.

Osvrnuo se i na privatizaciju Komercijalne banke, navodeći da je sedam investitora zainteresovano je za kupovinu akcija te banke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track