MIHAJLOVIĆEVA NAJAVILA IZGRADNJU MORAVSKOG KORIDORA: Krećemo na leto, napravili smo 300 km auto-puteva
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

izuzetno važan za srbiju

MIHAJLOVIĆEVA NAJAVILA IZGRADNJU MORAVSKOG KORIDORA: Krećemo na leto, napravili smo 300 km auto-puteva

InfoBiz -

Potpredsednica Vlade i ministraka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je za Srbiju Moravski koridor najznačajniji auto-put uz Koridor 10 i da izgradnja može da počne na leto.

"Ovaj auto-put je izuzetno važan za državu jer će spojiti Koridore 10 i 11, odnosno centralnu Srbiju, gde živi više od pola miliona ljudi i posluje više od 20.000 firmi", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da će od sutra parlament razmatrati Zakon o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora.

"Ovaj zakon će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u realizaciji izgradnje ovako važnog auto-puta. Vođeni lošim iskustvima iz nekih prethodnih godina, ova Vlade ne započinje nijedan novi projekat dok ne pripremi sve neophodno, pre svega projektno-tehničku dokumentaciju i eksproprijaciju. Izgradnja Moravskog koridora specifičan je projekat jer podrazumeva izgradnju auto-puta, najmodernije telekomunikacione mreže i zaštitu Morave i njenih pritoka", kazala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije će uredbom propisati kriterijume za izgradnju ovog koridora jer je u interesu da najbolje kompanije realizuju taj projekat.

"'Behtel' je jedna od najboljih svetskih kompanija. Važno je da radimo sa najboljima jer će nam doneti nove tehnologije, znanja i iskustva. Da bismo bili u prilici da razgovaramo sa najboljima moramo imati stabilan budžet, političku situaciju i dokumentaciju, što smo i obezbedili. Prema procenama, auto-put od Preljine do Pojata biće gotov za dve i po godine, a njegova izgradnja koštaće oko 800 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade podsetila je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina izgradila 300 km novih auto-puteva i da ove godine kreće izgradnja tri nova.

"Ova godina je ključna za izgradnju novih auto-puteva. Počeli smo izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, na leto počinjemo izgradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, kao i izgradnju Moravskog koridora.

Putevi u Srbiji su u poslednjih nekoliko godina potpuno drugačijeg kvaliteta i to se vidi na svakom koraku", rekla je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track