VUČIĆ O INVESTICIJAMA: Nećemo da bacimo 10 milijardi u bunar, hoćemo da ulažemo u značajne projekte
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ekonomski rast

VUČIĆ O INVESTICIJAMA: Nećemo da bacimo 10 milijardi u bunar, hoćemo da ulažemo u značajne projekte

InfoBiz -

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da investicioni ciklus vrednosti do 10 milijardi evra ima za cilj ubrzani ekonomski rast, koji bi doveo do povećanja primanja i podizanja životnog standarda građana, ali da je važno da taj novac bude planski ulagan.

Vučić je rekao da je 10 milijardi evra ogroman novac, koji država želi da uloži planski, da se tačno zna na šta se troši, tako da se podiže standard i plate i penzije, ali ne tako nam skoči javni dug.

"Nećemo tih 10 milijardi da bacimo u bunar, hoćemo da ulažemo u značajne projekte kao što su metro u Beogradu, putevi i pruge, kanalizacije i vodovod", objasnio je on.

Dodao je da su planirane posebno investicije van Beograda, gde mora da se pomogne kroz sveobuhvatnu investicionu mrežu da ljudi osete bolji životni standard.

Vučić je ukazao da je planirano da investicioni ciklus bude između pet i 10 milijardi evra, a da će pokušati da se ide na 10 milijardi.

"Ako privredni rast bude 5 odsto, to znači 2,3 milijardi evra na godišnjem nivou. Toliko novca možete da potrošite da ne opterećujete javni dug. Ako pet godina imamo taj rast to je tih 10 milijardi evra", naveo je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istakao je da će tim ogromnim novcem biti drastično uvećan ekonomski rast Srbije, I da bi to stvorilo uslove za blagostanje građana. To će, kako kaže, biti nešto najozbiljnije što je rađeno.

"Zašto pre nismo izašli s tim? Nije bilo moguće jer smo izvlačili zemlju iz bankrotstva. Imali smo pitanje hoćemo li proći program MMF. Danas nam ne treba novac MMF-a, niti bilo čiji koristimo. Imamo svoj novac koji smo uspeli da zaradimo I možemo da razmišljamo o investicijama", kazao je on.

Vučić je naglasio da će to roditi mnogo posla, da će uslediti nova zapošljavanja, što će podići životni standard građana. Kaže dalje da ga napadaju oni što nisu mogli ništa da urade.

"Ja sam se nasmejao kada su rekli da u Beogradu nema dovoljno investicija. Beograd se gradi na svakom koraku. Voleo bih da se tako grade i drugi gradovi, ali takav je trend, pa čak i u Nemačkoj najveći deo novca odlazi u Berlin. Voleo bih da više novca ide u Vranje, Kragujevac, Niš, ali veliki broj privatnih investitora vidi svoju računicu u Beogradu", objasnio je on.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

S tim u vezi je ukazao koliko je investicija bilo u turističku infrastrukturu, navodeći da je broj kategorisanih hotela dvostruko veći nego pre pet godina, a da ne treba pričati o drugim stavrima, kao što su restorani i drugi platioci PDV-a.

Što se tiče državnih investicija, prema njegovim rečima, dovoljno je pogledati na projekat Beogard na vodi, koji se kao Feniks iz pepela poduže iz močvarne jaruge.

"Pogledajte zgradu Geozavoda. Brine me zgrada bivše Beobanke. Verujem da će da od nje naprave zelenu oazu", dodao je on.

Vučić je ukazao da turiste niko ne može da slaže i da najbolje o napretku Beograda govori njihov broj.

"Možemo da se svađamo između sebe da li je bolje ili ne, ali broj turista, koji je 25 puta veći sada o svemu govori najbolje. Ne možete naterati turistu da dođe ili ne dođe. Bolji parametar od toga ne postoji ť, rekao je on.

Kaže da oni koji ga kritikuju ne znaju više šta pričaju i da lažu svaki dan.

"Kada smo imali veću prosečnu platu u Srbiji u poslednje tri decenije. I dalje oni ne znaju da su penzije danas više nego što su bile, a neće da pitaju penzionere", podvukao je on.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je kazao da i dok je bio student nije želeo da se osvrće na druge, već da je marljivo radio.

"Sukobljavao sam se sa nekima zbog toga. Polagao sam ustavno pravo kod Zlatije Đurić, kada drugi nisu hteli. Ja sam rekao da hoću da polažem. Učio sam celu noć i ne mogu da odlažem još jedan dan. Morali su zbog toga da nađu dva svedoka iz druge godine. Suprostavio sam se celoj grupi koja je tog dana odlučila da ne polaže. Ali računao sam da moj rad, trud i marljivost niko ne sme da podoštava", podvukao je dalje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track