MAKEDONSKI BIZNISMEN NAPUŠTA BIP: Janevski priznao da nema šanse za poslovni uspeh, radnici pivare na prinudnom odmoru
Foto: Dado Đilas

STEČAJ

MAKEDONSKI BIZNISMEN NAPUŠTA BIP: Janevski priznao da nema šanse za poslovni uspeh, radnici pivare na prinudnom odmoru

InfoBiz -

Makedonski biznismen Svetozar Janevski prekinuo je ugovor o poslovnoj saradnji s Beogradskom industrijom piva (BIP) u stečaju, a svih 125 radnika u toj pivari biće na prinudnom odmoru do 16. jula. Nakon toga firmom će rukovoditi stečajni upravnik, koji će odlučiti da li će ta firma u stečaju možda nastaviti da radi sa smanjenim brojem ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da BIP zasad neće biti ugašen, već da će Agencija za licenciranje stečajnih upravnika vrlo brzo pripremiti novi oglas i ponuditi zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup. On je dodao da s dosadašnjim zakupcima nije bilo problema, da je svoje obaveze izmirivao redovno i da ih je garantovao menicama.

- Šta su razlozi za odustajanje, ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nađe novi partner kako bi se nastavilo s proizvodnjom - rekao je Stevanović.

foto: Marina Lopičić

Iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika saopštili su da će u ponedeljak biti objavljen oglas za pronalaženje novog zakupca BIP, koji bi trebalo da angažuje određen broj bivših radnika te pivare, a radi obavljanja minimalne mesečne proizvodnje.

Svetozar Janevski, inače vlasnik vinarije "Tikveš", 2017. godine zakupio je pogone BIP, a pošto nije uspeo da konsoliduje situaciju u toj fabrici, odlučio je da napusti BIP. Iz njegove kompanije M6 EDEN SRB saopštili su da je od 1. jula počeo proces izmirivanja obaveza prema zaposlenima i svim poveriocima.

Navode da su verovali u mogućnost razvoja jedne od najvećih pivara u regionu i sa entuzijazmom krenuli u njenu obnovu pre dve godine, ali da nema mogućnosti za uspeh.

- Pokušali smo da napravimo nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju, da damo duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol Beograda. Nažalost, bez obzira na velika mesečna ulaganja, posvećenost i entuzijazam, nismo uspeli, jer sa ovim konceptom nema mogućnosti za uspeh - saopšteno je iz ove kompanije.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track