VELIKI PROJEKAT: Prva deonica brze pruge Beograd - Stara Pazova 6 meseci pre roka
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

vlada srbije obezbedila 1,8 milijardi

VELIKI PROJEKAT: Prva deonica brze pruge Beograd - Stara Pazova 6 meseci pre roka

InfoBiz -

Deonica brze pruge od Beograda do Stare Pazove, koju rade kineske kompanije, biće završena šest meseci pre roka, izjavio je direktor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da se u Čortanovcima rade dva najveća objekta u Evropi, kao deo ovog projekta, ukupne dužine četiri kilometra.

"Početkom 2020. godine počeće izgradnja deonice od 108 kilometara od Novog Sada do Subotice. Rok za završetak je 33 meseca, a kineska strana užurbano se priprema da sve u roku završi. Vlada Srbije i predsednik Srbije obezbedili su 1,8 milijardi samo za brzu prugu, a 90 odsto te brze pruge prolazi koz Vojvodinu", kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima, plan Infrastrukture Železnica Srbije jeste da od 2017. do 2020. godine obnovi 750 kilometara regionalnih pruga u Srbiji.

"Tokom 2018. rekonstruisali smo regionalnu prugu Pančevo - Orlovat - Rimski šančevi, kao i krak od Orlovata prema Zrenjaninu. Prošle godine smo završili 136 kilometara regionalnih, a ove godine ćemo završiti rekonstrukciju pruge od Subotice do Sente, kao i od Kumana do Banatskog Miloševa", rekao je Jevtić.

Navodi da će to preduzeće ove godine završiti oko 80 kilometara pruga u Vojvodini, među kojima je i ona od Kikinde do MSK Kikinda, što je posebno bitno za privredu u Banata.

"Sledeće godine u junu počeće obnova pruge Vrbas - Kula - Sombor od 52 kilometra, a počećei rekonstrukcija 32 kilometra lokalne pruge Vršac - Bela Crkva, koja je nekoliko puta ukidana, pa ponovo puštana u rad", kaže Jevtić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja