SVAKI DRUGI STAN U SRBIJI NELEGALNO IZGRAĐEN: Ministarstvo objavilo novu strategiju, a evo u kom periodu se najviše bespravno gradilo
Foto: Vladimir Šporčić

podaci Ministarstva građevinarstva

SVAKI DRUGI STAN U SRBIJI NELEGALNO IZGRAĐEN: Ministarstvo objavilo novu strategiju, a evo u kom periodu se najviše bespravno gradilo

InfoBiz -

U Srbiji je više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata ili 43,42 odsto ukupnog broja objekata u 2017. godini, pokazuje baza nezakonito izgrađenih objekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

foto: Vladimir Šporčić

Kako se navodi u nedavno usvojenoj Strategiji održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine, u strukturi popisanih i kategorisanih objekata u Srbiji dominiraju stambeni (47,6 odsto) i pomoćni (35,2 odsto), za kojima slede ekonomski (11,92 odsto) i poslovni (1,89 odsto) objekti. Nezakonito izgrađeni stambeni objekti čine 47,24 odsto od ukupnog broja stambenih objekata, tj. svaki drugi stambeni objekat je nelegalno izgrađen.

Kvadrat stana u Beogradu, inače, dostigao je cenu i do 5.000 evra, a sve češće pitanje u poslednje vreme na tržištu nekretnina je hoće li balon da pukne.

Autori strategije podsećaju da je u periodu od 1990. godine intenziviran proces masovne bespravne izgradnje.

Zaoštravanje problema dostupnosti stanova u periodu 1990–2000. godine, podstaklo je zamah individualne stambene samogradnje: u predgrađima; u izgrađenim centralnim urbanim zonama masovnom dogradnjom i nadziđivanjem postojećih objekata (tzv. „ukrovljavanjem”); izgradnjom novih objekata na javnim površinama već izgrađenih urbanih zona (tzv. „pogušćavanje”); uzurpacijom javnog građevinskog zemljišta i javnih površina; izgradnjom u planiranim infrastrukturnim koridorima; izgradnjom podstandardnih naselja.

(Kurir.rs/Nova ekonomija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track