Najnovije vesti

PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO INVESTICIJU DECENIJE: Srbija postaje vodeći proizvođač guma u Evropi
Foto: Profimedia

USPEH

PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO INVESTICIJU DECENIJE: Srbija postaje vodeći proizvođač guma u Evropi

Biznis

Ulaganje Japanska kompanija "Tojo tajer" u maju 2020. počinje izgradnju fabrike u Inđiji vrednu 390 miliona evra, koja će od 2022. preuzeti ključnu ulogu u snabdevanju evropskog i ruskog tržišta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je, posle tri godine pregovora, jedan od najvećih proizvođača guma na svetu "Tojo tajer" odlučio da dođe u Srbiju, tačnije u Inđiju, gde će investirati 390 miliona evra u izgradnju "pametne fabrike". Tamo će se zaposliti 523 ljudi, "koji će imati plate znatno veće od prosečnih u Srbiji".

 

foto: Printscreen

Iz ove japanske kompanije potvrdili su da izgradnju fabrike počinju u maju 2020, a proizvodnju guma u januaru 2022. godine, dok će kapacitet od pet miliona guma godišnje biti postignut do leta 2023. Praviće, kako navode, jedinstvene proizvode s visokom dodatnom vrednosti za luksuzna putnička vozila i laka teretna vozila unutar i izvan evropskog tržišta.

 

LIČNA KARTA "TOJO TAJERA"
- Osnovan je 1945. godine
- Sedište grupacije je u mestu Itami kraj Osake u Japanu
- Zapošljava 12.800 ljudi
- Ima ispostave u više od 120 zemalja sveta
- U Evropi je ova kompanija prisutna već 30 godina

- "Tojo" snabdeva pneumaticima evropsko i rusko tržište iz svojih fabrika u Japanu i Maleziji. Od 2022. godine nova proizvodna baza u Srbiji će preuzeti ključnu ulogu u ovim operacijama. Novi proizvodni portfolio će ojačati naš globalni sistem proizvodnje i snabdevanja gumama - navode iz japanske kompanije i dodaju da će internet stvari (Internet of Things - IoT) biti u potpunosti instaliran u novoj fabrici, koja će poslovati kao sofisticirana "pametna fabrika".


- Srbija u potpunosti ispunjava sve zahteve kompanije "Tojo". Izvanredni resursi visokokvalifikovane radne snage s relativno niskim platama, integracija automobilske industrije kroz tekuća ulaganja stranih kompanija i rastući odnos s Japanom. Dakle, veoma atraktivno poslovno okruženje u Evropi - ističu iz "Tojo tajera", koji će kompaniju u Srbiji osnovati u septembru, s početnim kapitalom od 160 miliona evra.

 

BROJKE
60 hektara zemljišta zauzimaće fabrika u Inđiji
523 radnika će zaposliti Japanci
390 miliona evra uložiće u fabriku

Istovremeno, predsednik Vučić navodi da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i južne Evrope, te da su u "poslednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.


- Pobediti Poljsku, a da Japanci odlučuju među više zemalja centralne i istočne Evrope, velika je stvar - poručio je predsednik i veličinu investicije ilustrovao podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima ukupno Bosna i Hercegovina i znatno više od Severne Makedonije i Crne Gore.


- To je samo dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU, u prošloj godini - rekao je Vučić i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi, kao i da će izgradnja te fabrike osnažiti Vojvodinu i ceo Srem, a zapošljavaće inženjere iz Beograda i Novog Sada.
 

EKONOMISTI O ZNAČAJU DOLASKA GIGANTA
JAPANCI MENJAJU STRUKTURU NAŠE INDUSTRIJE

 

foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević ističe da je iz ugla stranih ulaganja japanska investicija značajna za rast srpske privrede jer ćemo biti glavni proizvođači guma japanske kompanije u Evropi, ali da je važno i to što je reč o donošenju visokih tehnologija, koje menjaju strukturu naše industrije.
- Sada nam dolaze visokotehnološke kompanije koje zapošljavaju visokoobrazovanu radnu snagu, što će motivisati ljude da ostanu i rade u Srbiji, a ne da odlaze u inostranstvo. To što su Japanci izabrali Srbiju, a ne Poljsku, ima veze s našim trgovinskim sporazumima, odnosno što bez barijera možemo da trgujemo sa EU, Rusijom i Evroazijom, a od značaja je i politička stabilnost u našoj zemlji - smatra Miladin Kovačević.
Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ističe da će, uz "Tigar" i "Trajal", s dolaskom korporacije "Tojo" Srbija postati jedan od najvećih proizvođača guma.

- Efekti investicije biće zapošljavanje ljudi, obezbeđivanje plata, plaćanje doprinosa i verovatno upošljavanje naše građevinske industrije za gradnju fabrike. To je verovatno oko trećina ulaganja, dok je ostalo uvoz sirovina za proizvodnju - rekao je Milan Kovačević za Kurir.

ANA BRNABIĆ
VELIKA I VAŽNA STVAR

 

foto: Printscreen

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je investicija japanske kompanije "Tojo tajer" jedna od najlepših vesti u ovoj godini.
- Potvrda je kredibiliteta Srbije kao investicione destinacije i rezultat teških reformi i predanog rada od 2014. godine. Velika i važna stvar - napisala je ona na svom Tviter nalogu.
Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocenio je da to što će jedna svetska kompanija uložiti blizu 400 miliona evra pokazuje da je Srbija odlično mesto za investiranje.
- Očekujem da u narednih godinu i po do dve bude završeno sve što se tiče priprema, izgradnje, instaliranja tehnoloških linija u kompaniji. Pobedili smo u jakoj konkurenciji, jedna Poljska, koja je izuzetno razvijena, izgubila je utakmicu u samom finalu s nama. To znači da Srbija napreduje - reko je Mirović.

GORAN PEKEZ
DOLAZAK "TOJA" JE ZNAK POVERENJA U SRBIJU

Odluka japanskog giganta "Tojo tajers" da uloži 390 miliona evra u izgradnju fabrike u Inđiji rezultat je posete premijera Japana Šinza Abea Srbiji prošle godine, ali i pokazatelj poverenja japanskih investitora u našu zemlju, ocenio je predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji Goran Pekez.
- Njihova odluka da investiraju u Srbiju svakako predstavlja znak poverenja i znak odlučnosti da se poslovanje i dobre poslovne prilike mogu napraviti u Srbiji što se nadamo da će biti samo jedan od prvih znakova i sledećih koraka ka dolasku još više japanskih investitora i kompanija u Srbiju - rekao je Pekez.

(Kurir/S.Đ.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...